Нови 14 случая на коронавирус у нас са потвърдени днес

...
Нови 14 случая на коронавирус у нас са потвърдени днес
Коментари Харесай

81 станаха потвърдените случаи на COVID-19 в страната ни

Нови 14 случая на ковид у нас са доказани през днешния ден с което стават общо 81, обявиръководителят на Националния действен щаб против ковид ген.-майор Венцислав Мутафчийски на постоянния следобеден брифинг за ситуацията в страната.

" В Ловеч към този момент има пациент, в Перник също ", изясни той. " От Благоевград се потвърдиха случаите - 2 на брой. В софийските лечебни заведения се потвърдиха случаи в " София-Мед ", която сега е сложена под карантина ", добави генералът.

" Има 3 случая, свързани с този в Банско, само че има още проби, които се работят ", посочи той.

Общият брой на изследваните през днешния ден проби в България е над 250.

На Балканите, по-голям скок на случаите има в Румъния - с 16 случая, Сърбия и Хърватия са с по 8 нови, в Македония са регистрирани нови 2 случая. Австрия са удостоверили 193 нови случая на COVID-19, като към този момент са над 1200 в страната. В Германия са регистрирани 364 нови случая. Испания са оповестили 1236 нови случая през днешния ден.

Той изясни още, че е получил увещание, че фармацевтичните компании ще вразумяват вербално, че няма потребност от презапасяване. " Ръководството на Българския фармацевтичен съюз ме увери, че множеството фармацевти извършват добросъвестно своите отговорности и аз съм подготвен да се съглася с това ", изясни той. Идеята е фармацевтите да споделят на хората " не, това не е належащо ", или " вземете си една опаковка, не ви би трябвало повече ". Със свръхзапасяване, съгласно него, може да се стигне до недостиг на избрани медикаменти в бъдеще ", добави той.

Мутафчийски  поддържа появило се предложение рецептурната брошура на хронично болните да се признава за рецепта в този миг, с цел да не се постанова възрастни хора да се костват пред лекарски кабинети за преиздаване на предписания. Трябва обаче да се приказва със НЗОК, посочи ген. Мутафчийски.

" Дойде и едно доста забавно предложение за разработване на виртуална рецепта, само че имам малко подозрения дали възрастното население може да се оправи със самата технология ". 

Обсъдено е с фармацевтите да се даде опция на аптекарите да предлагат при неналичието на автентичен артикул негово генерично заменяне. " Ние от дълго време преминахме на генерично заменяне, това е процедура по целия свят. Прекалено скъпо е да се купуват истински артикули. Във ВМА са под 10%. ", уточни ген. Мутафчийски.

" Не мога да пояснявам думите на основния прокурор и не мога да разгласявам военно състояние в страната. Има си способени органи ", отговори той на журналистически въпрос за пояснение на поисканото по-рано през днешния ден от основния прокурор неотложно въвеждане на още по-радикални ограничения.

У нас няма открит случай досега за вътреутробно предаване на вируса. Децата, раждани в последните дни са здрави, без вируса, увери генералът.

На фона на възходящия брой инфектирани, 85 медици подадоха оставки по-рано през днешния ден. Те оповестиха, че се тормозят за здравето си и считат, че не са им подсигурени задоволително положителни и сигурни условия за работа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР