Нови 108 хил. лева ще плати данъкоплатецът заради унизителен и

...
Нови 108 хил. лева ще плати данъкоплатецът заради унизителен и
Коментари Харесай

Бившият министър Николай Цонев ще получи 108 000 лева обезщетение заради ареста през 2010-а

Нови 108 хиляди лв. ще заплати данъкоплатецът поради позорен и демонстративен арест на Министерство на вътрешните работи. Бившият боен министър Николай Цонев дефинитивно осъди прокуратурата поради задържането през 2010-а. Тогава невъоръженият Цонев бе задържан във ВМА, прострян на земята с белезници и с ориентирано към главата си оръжие. Министерство на вътрешните работи след това популяризира фрагментите от ареста до всички медии. На тях се чуваше гласът на тогавашния зам. градски прокурор Роман Василев, който назова Цонев „ безспорен нарушител ” и му подреди да ляга на земята. Делото против Цонев завърши дефинитивно през 2015-а година с оправдателни присъди и на тримата подсъдими. Другите двама обвинени – Петър Сантиров и Тенчо Попов, досега също осъдиха страната за над 200 хиляди лв..

На 1 април 2010-а година маскирани служители на реда нахлуват във ВМА и арестуват показно и унизително някогашния боен министър Николай Цонев. Кадрите са публикувани от Министерство на вътрешните работи до всички медии. А на тях се чува гласът на тогавашния зам.-градски прокурор Роман Василев, който назовава Цонев „ безспорен нарушител ”:

Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов бяха упрекнати за рушвет и дефинитивно оправдани през 2015-а година. В решението на Върховен касационен съд делото бе несъмнено като „ емблематичен образец за провокация към рушвет ”.На първа инстанция по делото за обезщетение Софийският градски съд присъди 50 хиляди лв. на Цонев. Втората инстанция обаче усили компенсацията двойно, а самият Цонев пък искаше 200 хиляди лв. от прокуратурата.

Крайният извод на Апелативния съд, с който се съгласява и Върховен касационен съд е, че породените вреди на Цонев са доста по-големи от нормалните по други такива каузи. Мотивите – показният позорен арест, разпространението на записа до медиите. Впоследствие Цонев заставам повече от два месеца в ареста, бил е подслушван и наблюдаван посредством СРС-та, а делото му е траяло повече от 5 години. Процесът даже е маркиран в отчета на Европейската комисия за напредъка на България в региона на правосъдната промяна и битката с корупцията, прибавя съдът.  
На Цонев са присъдени още близо 9000 лв. за адвокатски разходи, както и обезщетение за лихвата, която е можел да получи върху паричната гаранция, платена след ареста му. Това е и последното от делата, които той водеше против прокуратурата. През годините той беше обвиняем и оневинен в още 3 процеса, от които получи 70 хиляди лв. обезщетение.-->

Другите двама подсъдими по делото също получиха солидни компенсации. Финансистът Тенчо Попов осъди страната да му заплати 14 хиляди евро в Страсбург. Съдията Петър Сантиров пък получи 200 хиляди лв. обезщетение на втора инстанция и още чака окончателното решение на Върховен касационен съд.

За държанието си по време на акцията Роман Василев получи неодобрение от Висшия правосъден съвет. През 2014-а година той напусна правосъдната система.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР