Нови 100 дървета бяха засадени в пловдивския парк „Лаута“. Така

...
Нови 100 дървета бяха засадени в пловдивския парк „Лаута“. Така
Коментари Харесай

Нови дървета в парк Лаута“, продължава подготовката и на мегапроекта за залесяване на 650 декара в Пловдив

Нови 100 дървета бяха засадени в пловдивския парк „ Лаута “. Така единствено за последните няколко години паркът се е сдобил с над 2100 нови дръвчета, като територията му се е нараснала с над 80 декара.
В 16-то подред залесяване се включиха кметът Иван Тотев, районни кметове и общински ръководители. 90 от новозасадените дървета са чинари, а другите 10 са иглолистни. В парка е построена поливна система, което подсигурява сполучливото захващане на дръвчетата.

Паралелно с разрастването на парк „ Лаута “, от община Пловдив приготвят и невиждано в най-новата история залесяване на в 655 декара в западния завършек на града. В територията от Гребния канал, по река Марица, до Околовръстния път, помпените станции на ВиК и моста на река Първенецка ще бъдат засадени общо 14 000 дървета и 5000 храста. Амбициозният план планува основаването на голяма горска зона , която да бъде същински нов бял дроб за града, като за задачата са планувани средства в размер на 4 500 000 лв., разпределени в 5 години.
Изненадващо това желание бе обжалвано в съда от екоактивиста Васил Къдринов с привидно странни претекстове. Пловдивският административен съд отхвърли жалбата, само че екосдружението апелира това определение. Именно по тази причина, от регион „ Западен “ започнаха подготовка по документите, като при удобно развиване и дефинитивно решение в интерес на общината ще пристъпи към деяние по плана.

Територията ще бъде разграничена на 4 подзони , като към всяка от тях ще се осъществят разнообразни ограничения за облагородяване, озеленяване, отделяне тук-там за отдих и разходки, създаване на алеи от естествени материали. Първата зона, от която ще стартират дейностите, обгръща повърхност от 130 декара и се намира до Гребния канал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР