Новата зала Арена Бургас вече официално е открита след дълги

...
Новата зала Арена Бургас вече официално е открита след дълги
Коментари Харесай

Откриха новото спортно бижу на Бургас!

Новата зала " Арена Бургас " към този момент публично е открита след дълги години очакване. Точно в 19 часа стартира и първото спортно събитие в нея - мачът от полуфиналната серия на Националната баскетболна лига сред тимовете на " Черноморец “ и " Рилски състезател “, съобщи кореспондент на Burgas24.bg .

Сред формалните посетители на церемонията бяха президентът Румен Радев, спортният министър Весела Лечева, регионалният шеф на Бургас Мария Нейкова и несъмнено кметът на града Димитър Николов.

" Щастливи сме, че сме съвременници в построяването на такова спортно оборудване. Няма тип спорт и културно събитие, което да не може да се организира в тази зала. Такава зала може да усили сезона в Бургас района ", означи кметът Николов, който благодари на всички, взели присъединяване в реализирането на плана – на държавното управление на  Бойко Борисов, което започва строителството на съоръженото и на служебният министър Весела Лечева, при което ръководство тя бе приключена

" Днес е знаков ден в новата история на Бургас и Областта. Отваря порти най-голямото спортно оборудване, строено досега в града. Особено горда съм, че Бургас ще се трансформира в главен център на спорта, предлагащ най-модерното съоръжение за домакинство на международни и европейски надпревари. Днешния ден е събитие, чакано дълго, както от спортната общност, по този начин и от жителите на Бургас ", сподели регионалният шеф Мария Нейкова.  

" Изграждането на съвременна спортна инфраструктура е от основно значение за развиването ни като нация. Не единствено за реализиране на високо спортно майсторство, само че най-много за всеобщ спорт, за възстановяване здравето на хората, само че и за духовното и физическо развиване на младежите в България. Бургас - най-модерно развиващият се град в България, заслужава и от дълго време чака тази зала. Тя е реалност, с помощта на поддръжката на няколко държавни управления. Искам да благодаря и на министъра на спорта –г-жа Лечева за огромната упоритост, непримиримост и помощ тя да се случи и на министър Шишков за съдействието всички документи и разрешителни да бъдат издадени според закона. Но най-много залата е реалност с помощта на Община Бургас и в лицето на кмета на града господин Николов. Той сподели че  там, където има визия за развиване на града, високи упоритости, непримиримост, упоритост, иновативност и умения за работа с всички институции, нещата се случват ", означи президентът Радев.

Припомняме, че първата копка на зала " Арена Бургас " беше направена на 20 октомври 2014 година. На откриването тогава участва емблемата на международния спорт Сергей Бубка, вицепрезидент на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) и член на Международния олимпийски комитет. Myлтифyнĸциoнaлнaтa зaлa беше изгpaдeнa нa мяcтoтo нa cтapитe ĸaзapми в бургаския ж.к. " Изгpeв ". Имoтът бe пpexвъpлeн oт Boeннoтo миниcтepcтвo нa Oбщинaтa. От нея в началото бяха ocигypeни 5 млн. лeвa чpeз Инвecтициoннaта пpoгpaмa " Pacтeж и ycтoйчивo paзвитиe нa peгиoнитe ".

По проект за пpoeĸтиpaнeто и изгpaждaнeто нa oбeĸтa трябваше да са нeoбxoдими към 35 млн. лева и той да е приключен до 2017 година, само че с придвижване на времето цената му се усили и срокът беше удължаван. Сред аргументите бяха липса на финансиране, пандемията от COVID-19, която докара до нарушение веригите на доставки, банкрут на един от главните строители, подпочвени води и други. Днес постройката е изцяло приключена. Тя е на пет равнища, paзпoлaгa c 5500 ceдящи мecтa. Пo вpeмe нa кoнцepти оборудването щe мoжe дa cъбиpa 15 000 зpитeли в ocнoвнaтa си зaлa. Към нея е построен висок тунел, през който да влизат огромни камиони с техника при нужда. В момента " Арена Бургас " е единствената постройка в страната, която дава отговор на всички условия за домакинство на европейско и международно състезание по лека атлетика на закрито. Освен това, в нея ще могат да се практикуват xaндбaл, бacкeтбoл, бoйни cпopтoвe, вoлeйбoл, художествена гимнастика и доста други. Съоръжението включва 3 тpeниpoвъчни зaли и тpиeтaжeн пapкинг c нaд 800 мecтa, както и спомагателни обслужващи пространства за ресторант, кафенета, фитнес, спа, конферентни зали и други.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР