Новата учебната година е пред вратата. МОН вече разпореди как

...
Новата учебната година е пред вратата. МОН вече разпореди как
Коментари Харесай

С маски, без маски и един куп инструкции за присъствена учебна година

Новата образователната година е пред вратата. МОН към този момент разпореди по какъв начин ще протича присъствено, имаме дори ред на откриването ѝ. Всичко е на документ, остана да разберем два или три месеца ще се учи присъствено. Това времето ще покаже.

Все отново могат да се вършат прогнози, към този момент сме проигравали сюжета, а и събитията не са се трансформирали фрапантно - невисок % имунизирани, мощно инфектиран вид на COVID-19, все по този начин недоверчиво към резултата от всевъзможни ограничения общество, клатено мощно от предизборно настроените партии.

За по-оптимистичен сюжет на присъствената образователна година не способстват и прогнозите на експертите. Според едни пик се чака в средата на септември, съгласно други върхът на разпространяването на болестта ще е през октомври. Процесът надали може да бъде повлиян от ограничения, тъй като даже тези, които ги постановат, не са изключително настойчиви, с цел да не оберат негативите прибързано.

Просветният министър няколко пъти акцентира, че при 10% инфектирани възпитаници ще се учи онлайн. Това пресмятане на проценти у нас постоянно е условно, поради събитието, че огромна част от децата не се тестват, остават у дома и лекуват " сезонно вирусче " по телефона, с цел да не вкарат фамилиите в 14-дневна карантина.

Освен това и при на половина от посочените проценти инфектирани деца, в случай че учителите се изпоразболеят, присъственото, а и онлайн ученето ще са под въпрос, тъй като най-често няма кой да ги смени. А те ще се разболяват, тъй като огромна част от тях не са имунизирани.

Макар и с поощрението от два дни заплатен отпуск, едвам 30% от педагозите са ваксинирани, при шефовете на учебни заведения процентът е 40, а 93,8% от работещите в сферата са изрично срещу наложителна имунизация.

При тези настройки през август от МОН оповестиха, че връчват свидетелства " за принос към опазването на публичното здраве " поради реализирани 70% имунизирани педагогичен експерти и непедагогически личен състав. И връчиха цели 7 (седем) на детски градини и учебни заведения най-вече по селата.

Също през август от Министерство на здравеопазването оповестиха, че със приключен имунизационен цикъл у нас са 900 деца над 12-годишна възраст. Някаква отбрана против коронавирусната зараза, с сложена една доза ваксина, имат 2261. Колко са все още - мъчно де а се каже. Подобна статистика не се разгласява. Експерти срамежливо загатват някаква численост понякога в телевизионните си изявленията, с думата " към " начело.

Така да се каже откъм имунизационна отбрана учебните заведения са съвсем толкоз " голи ", колкото бяха и в края на предходната образователна година. Вероятно съперниците на всевъзможни ограничения ще кажат, че броят на преболедувалите е доста по-голям, само че и това не може да се потвърди поради скритата заболеваемост.

Като няма имунизации, МОН евентуално ще разчита на написаните противоепидемични ограничения за учебните заведения. Там нещата са още по-обезсърчаващи.

Още от първа точка на наложителните ограничения на просветителното министерство излиза наяве какъв брой " допустимо " е използването им. Залага се на ежедневно двукратно разчистване и стерилизация на всички сериозни точки. Те не са малко - дръжки на порти, прозорци, ключове за осветяване, парапети, уреди, екрани, маси, столове. Санитарните пространства също са подложени на безмилостна стерилизация, както и кабинетите, салоните, лабораториите, клавиатурите, мишките през всяко междучасие. Това, съпроводено с интензивно проветряване.

Значително по-сложно става, в случай че се появи подозрителен случай за COVID-19. Дезинфекцията се организира от 4 пъти на ден до ежечасно. В тази обстановка да му мислят шефовете, които ще би трябвало да подсигурят цялата логистика по уединяване, уведомяване, търсене на контактните лица, известяван на РЗИ, информиране на общността и така нататък В свободното си време те имат достойнството и да провеждат разяснителни акции за изгодите от имунизацията.

Предполага се, че през останалото от стерилизация и изолираност на инфектирани време въпреки всичко ще върви някакъв образователен развой.

Има и подробни сюжети съгласно Националния проект за справяне с пандемията на Министерство на здравеопазването и зоната, в която се намира страната, само че и това, както знаем, са единствено документи, които най-вече се цитират по медиите.

Предвид " подготовката " за присъствен старт на образователната година месец-два на учебно заведение са порядъчен период. Още повече, че противоречивите маски в началния курс бяха анулирани. Да не се мъчат децата, пък и нали няма смисъл, споделят родителите. Същите родители, които в този момент късат ризи за присъствено образование, само че при първи случай на зараза в класа ще си приберат децата у дома и ще не помнят за негативите от изолацията. И това към този момент се е случвало.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР