Новата учебна година започна днес в Хърватия за 445 800

...
Новата учебна година започна днес в Хърватия за 445 800
Коментари Харесай

В Хърватия днес започва новата учебна година

Новата образователна година стартира през днешния ден в Хърватия за 445 800 възпитаници от началните и междинните учебни заведения, в това число за 12 373 възпитаници, които вземат участие в пробна стратегия за целодневно образование в 62 съществени учебни заведения, заяви Хина.

По данни на Министерството на науката и образованието 300 300 възпитаници ще посещават съществени и 145 000 възпитаници ще посещават междинни учебни заведения през образователната 2023-24 година 35 000 възпитаници стартират учебно заведение тази година, което е спад от 35 794 предходната година и от 37 000 преди две години. Също по този начин в първи клас на гимназиите са се записали 39 961 възпитаници, с 500 по-малко от предходната година, само че повече от преди две години, когато са се записали 38 229.

Експерименталната стратегия за целодневно образование, ориентирана към обезпечаване на равни благоприятни условия за образование на всички възпитаници и повишение на техните компетентности, които са под междинните за Европа, ще се организира през идващите четири години и се отнася за възпитаници от 1 до 8 клас.

От 2027 година, когато бъдат построени повече учебни заведения и учебните заведения са подготвени за едносменен режим, се чака целодневното образование да бъде въведено във всички учебни заведения. Планът е учениците в определени учебни заведения да прекарват повече време в учебно заведение, с повече часове образование по обособени предмети, спомагателни предмети и спомагателни действия, в това число писане на домашни. Сред тези промени е въвеждането на опция на религиозното образование, наречено " Светът и аз “, което да се преподава на възпитаници от 1 до 8 клас, до момента в който учениците от 1 до 4 клас ще се образоват по предмета " Практически умения ". Информационните и цифровите компетентности стават наложителен предмет за 1-8 клас. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР