Новата учебна година ще започне на 15 септември с нова

...
Новата учебна година ще започне на 15 септември с нова
Коментари Харесай

Диян Стаматов: Заради инфлацията учителската заплата трябва да стане 2 500 лева

Новата образователна година ще стартира на 15 септември с нова образователна стратегия. Това заяви просветителният министър акад. Николай Денков. " Успокояващото в обстановката е, че в действителност ще стартираме на 15 септември. След дълъг спор към този момент се обясни, че няма да има смяна във връзка с началото на образователната година.

Учебната стратегия не е толкоз елементарно да се промени. Анонсите, които сега чуваме, няма да може толкоз бързо да бъдат осъществени. По-скоро редакциите, които стартират сега, ще изискват едно доста устойчиво дълготрайно време, с цел да се стигне до консенсус какво тъкмо би трябвало да се промени ", сподели ръководителят на Съюза на работодателите в системата на просветата и шеф на 119-то учебно заведение Диян Стаматов в София в Bulgaria ON AIR.

Той изясни, че стратегиите са на 5-6 години, само че за тези години са се случили много неща и поколението е радикално друго. По думите му включването на цифровия формат в образованието, потреблението на разнообразни електронни платформи в ежедневната просветителна връзка, олекотяване на образователния материал - това са обикновени стъпки, само че с цел да бъдат приложени във всеки един час, изисква пренасочване.

" Заплатите са нещо доста значимо, тъй като дълго време сме си говорили, че не са достигащи междинната брутна заплата в страната. Категорично не са задоволителни и то заради една елементарна причина - инфлацията ни атакува през последните няколко месеца и стремглаво изяжда това, което се чака да бъде нараснало. Чисто в джоба на един преподавател, който има нулев училищен стаж, ще влязат някъде към 1100 лева ", разяснява Стаматов.

Според него заплатата би трябвало да бъде към 2500 лева, с цел да може да се усеща умерено един млад преподавател, който сега има предпочитание да работи в просветителната система. Той добави, че това нарастване с над 12% на заплатите няма да има късмет да притегли млади учители в системата.

Гостът разясни, че сега учебниците са безвъзмездни за всички възпитаници до 7 клас, само че той не вижда смисъл да са безвъзмездни за безусловно всички класове. " Палитрата от учебници в гимназиален стадий е много огромна. Разнообразието, което съществува във връзка с профили, специалности, не постанова тази нужда от безвъзмездни учебници.

Има предмети, по които се отпечатват напълно най-малък брой учебници, което оскъпява извънредно доста тяхното многообразно печатане. Едва ли учебникът е най-важният фактор. Дигиталната опция, която предлага съвремието ни, разрешава да се употребяват източници от всякакво естество ", посочи Стаматов.

" Готовност за онлайн уроци на национално равнище за украинските възпитаници евентуално няма никаква. Никой няма, който да предложи на този стадий такава алтернатива. Това, което можем да предложим на всеки възпитаник, който желае, техническо устройство, с цел да може да се включи във виртуалната среда, както на просветителната система на Украйна, по този начин и в вероятност тук. Учениците биха могли да учат български език в учебно заведение с преподавател, който знае съветски ", обясни той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР