Новата учебна година е изправена пред пика на четвъртата вълна

...
Новата учебна година е изправена пред пика на четвъртата вълна
Коментари Харесай

В пика на новата КОВИД вълна: Висшите учебни заведения са подготвени за всякакви сценарии

Новата образователна година е изправена пред пика на четвъртата вълна от ковид.

Макар огромна част от обществото да поддържа присъственото образование, формата директно зависи от епидемиологичната конюнктура в страната.

Темата разясниха пред Българска национална телевизия Юлиан Петров от профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа ", Мая Зафирова, шеф на 140 учебно заведение " Иван Богоров " в София и Пламена Николова от Национална мрежа за децата.

Според Пламена Николова е най-добре образователната година да стартира присъствено и да продължи по този начин, до момента в който епидемиологичната конюнктура разрешава. Според нея обаче несвоевременно подхванатите ограничения са възможност пика на новата вълна да съвпадне с началото на образователната година.

Директорът на учебното заведение акцентира, че всички нужни ограничения от дълго време са отработени и че образователната година може да бъде извършена умерено.

От профсъюз " Образование " настояват, че децата би трябвало да стартират присъствено.

Юлиан Петров не счита, че страната е отговорна, защото приказваме за обучение, което по принцип е измежду подредените браншове в страната.

Той е сигурен, че просветителните институции са готови за всички разновидности на образование.

" Нека не използваме образованието и нашите деца за политически цели, тъй като първото затваряне в края на предходната година даже закъсня, само че второто затваряне нямаше никакъв резултат, нямаше никаква заболеваемост, нямаше заболели учители и възпитаници и в действителност децата се изпълваха с политически цели ", показа той.

Мая Зафирова твърди, че и досега родителите имат опция да не пускат децата си на учебно заведение, само че нормално би трябвало да посочат в действителност основателна причина за това.

" Нека в действителност повече родители бъдат спокойни, че в учебните здания изискванията са положителни. Сигурна съм, че всички сътрудници сега това вършат, те приготвят колкото се може по-добри да бъдат изискванията за старта на новата образователна година. Малките възпитаници би трябвало да бъдат присъствено непрекъснато и по-големите, доколкото е допустимо, оптимално повече ", съобщи шефът на 140-о учебно заведение.

Според Пламена Николова доста се спекулира с думата " дискриминация " във връзка с имунизациите.

" Ако фактически, откровено всички настояват, че биха желали да не натоварваме здравната система и да не използваме лекарското съсловие за поредна, трета към този момент зима, би трябвало да създадем всичко допустимо това да се случи и един от инструментите, с които не разполагахме предните талази бяха точно имунизациите ", показа тя.

По думите ѝ, децата имат потребност да поддържат връзка със съучениците си.

Тя съобщи, че в нейното учебно заведение са обезпечени устройства, с които да се улесни онлайн образованието.

Изследване на профсъюз " Образование " демонстрира, че имунизираните и преболедували учители са повече, в сравнение с е оповестило Министерството на здравеопазването. Според друго проучване 46,3 % от учителите нямат лично цифрово средство.

Юлиан Петров акцентира, че учителите са се изтощили да работят в електронна среда.

Висшите образователни заведения са готови за всевъзможни сюжети.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР