Новата цена на тока за бита ще обсъди днес Комисията

...
Новата цена на тока за бита ще обсъди днес Комисията
Коментари Харесай

КЕВР обсъжда поскъпването на тока от юли

Новата цена на тока за бита ще разиска през днешния ден Комисията за енергийно и водно контролиране, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Предложението на регулатора е цената на тока за бита да се усили с 3.48%.

Докладът на комисията е признат, откакто бяха прегледани постъпилите претенции на трите електроразпределителни компании – ЧЕЗ, ЕВН, Енерго Про. Tокът за клиентите на ЧЕЗ ще нарастне с 3,46%, за ЕВН – 3,59%, Енерго Про – 3,38%.

Планираното нарастване съответствува с мнението на ръководителя на КЕВР Иван Иванов, съгласно който повишаването няма да е по-голямо от инфлацията – към 3%.

От трите сдружения бяха поискали скок на силата. ЕВН изиска смяна на дневната цена с 4% от сегашните 0,17997 лева./кВтч. (без ДДС) на 0,18719 лева./кВтч. (без ДДС), ЧЕЗ настояха нощната цена да скочи фрапантно с над 50% и с над 3% скок на дневната, Енерго Про изиска нарастване с 2,19%, като дневната да се усили с 1,7%, а нощната с 4,15%. И трите ЕРП-та желаеха да се усили и таксата за транспорт до семействата.

Преди дни стана ясно, че КЕВР предлага също приблизително нарастване с 4,5% на парното и топлата вода за цялата страна. Най-голямо нарастване на цените се чака в Разград – 17,53%, Габрово – 12,53%, в София нарастването ще бъде 4,3%. Намаление на цената се възнамерява само за сливенската топлофикация.

Окончателно решение ще се вземе в края на юни още веднъж след публично разискване. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР