Новата тенденция са споделените работни пространстваПредстои трансформация в пазара на

...
Новата тенденция са споделените работни пространстваПредстои трансформация в пазара на
Коментари Харесай

Фирмите търсят офиси с гъвкав наем

Новата наклонност са споделените работни пространства


Предстои промяна в пазара на офис площи в Централна и Източна Европа, включително и България, с цел да отговорят на потребностите на новото потомство наематели. Около това мнение се сплотиха специалисти по време на конференция “Инвестиции и строителство на бизнес здания 2018 ”.

Според тях фирмите ще изискват повече еластичност на изискванията за наем. Представените трендове евентуално ще окуражат притежателите на бизнес здания в ЦИЕ да обмислят включването на благоприятни условия за споделени работни пространства като част от концепцията на техните планове.

Новите офиси се нуждаят от сигурен достъп до осведомителни технологии. Големите корпорации даже имат лични парници, уточни Адина Уелш, изпълнителен шеф на “Експо 2000 Офис парк ”. По думите й практиката в някои европейски страни – като Англия да вземем за пример, да се изнасят офис постройките в по този начин наречените вторични градове – отвън столицата, у нас към този момент не се ползва.

Пазарът на офис площи в България е съсредоточен в София, а във вторичните градове като Пловдив, Варна и Бургас изостава, разяснява Станимира Пашова, управител офис площи в консултантската компания Cush­man&Wakefield, Forton. София е много развита по индикатора офис пространство на човек от популацията спрямо други столици в Европа, добави тя.

По думите й, в случай че фирмите положат старания, открият наематели и вложители и имат поддръжката на локалните управляващи, офис площите във вторичните градове могат да се доразвият и да допринесат за развиването на офис пазара в България като цяло.

Тя уточни, че един от значимите фактори, които би трябвало да се вземат поради при развиването на офис площите във вторичните градове, е дали те разполагат с задоволително фрагменти с положителни умения. Сред слабостите на тези градове Пашова уточни недобрата съгласуваност, само че съгласно нея локалните управляващи към този момент осъзнават огромния им капацитет и нещата стартират да се усъвършенстват.

При избора на работно място


Локацията по-важна от дизайна


Работата от у дома все по-предпочитана

 Работното място ще претърпи смяна през идващите 2-3 години, считат една трета от чиновниците в ЦИЕ. Работното място ще претърпи смяна през идващите 2-3 години, считат една трета от чиновниците в ЦИЕ.
За една трета от работещите в Централна и Източна Европа работното място ще претърпи промени през идващите 2-3 години, демонстрира изследване на Colliers. Над три четвърти от участниците в анкетата дефинират салдото работа – персонален живот за най-важния фактор при избор на компания, за която да работят.

Възнаграждението, опциите за развиване и местоположението на офиса, също са от основно значение за удовлетвореността от работодателя. В съпоставяне с тях, дизайнът на офиса и физическата работна среда са по-малко значими – единствено 37% от респондентите споделят, че тези фактори са определящи за тях, а 18% смятат обезпечаването на условия, според стандартите за резистентен офис за характерност на модерното работно пространство.

Гъвкавото работно време, в това число работата от у дома, нараства като известност в района. 49% от чиновниците споделят, че имат гъвкаво работно време и се възползват от тази опция, а 57% могат да работят от вкъщи си.

Последните геополитически събития трансформираха метода, по който новото потомство гледа на сигурността на работното място. Според изследване на Deloitte “First Steps into the Labour Market ”, отдадено на упованията на поколението Y в ЦИЕ към работното място, множеството от представителите му към този момент са по-малко склонни да сменят работодателя си и от ден на ден виждат смисъл в работата на цялостен работен ден. Проучването демонстрира също, че гъвкавостта е основна за тях. Това важи за работното време, кариерното развиване, образованието и оценката на представянето, както и за дрескода, и самия офис.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР