Новата социална мрежа Threads, подобно на Twitter, едва ли ще

...
Новата социална мрежа Threads, подобно на Twitter, едва ли ще
Коментари Харесай

„Енергична платформа без политика и тежки новини“ – Threads иска да стане по-малко агресивно място за общуване от Twitter

Новата обществена мрежа Threads, сходно на Twitter, надали ще успее да възпроизведе същността на своя предходник. Това е по този начин, тъй като Meta не наподобява интензивно заинтригувана от превръщането на новия си артикул в център на настоящи вести и международни събития.

Ръководителят на Instagram, Адам Мосери, който сега дава отговор и за Threads, съобщи, че задачата на Meta не е да размени Twitter, а по-скоро „ да сътвори обществена платформа за общности в Instagram, които в никакъв случай не са приемали Twitter, и за общности в Twitter (и други платформи), които се интересуват от по-малко нападателно място за другарство, в сравнение с предлага Twitter “.

Мосери изясни: „ Политиката и тежките вести са значими, не желая да споделям друго. Но смятам, че от позиция на платформата, всяка спомагателна ангажираност или доходи, които могат да донесат, въобще не си заслужават вниманието, негативите (нека бъдем честни) или рисковете за честността, които идват с тях. Съществуват повече от удивителни общности — спорт, музика, мода, хубост, развлечения и така нататък — да създадем енергична платформа, без да се постанова да се задълбочаваме в политиката или твърдите вести. “

Гледната точка на Мосери може да наподобява странна по няколко аргументи. Първо, той отразява редица неутрални способи, по които Фейсбук се разказва през годините: като просто, приятелско, неутрално място, където хората могат да „ поддържат връзка “ — обичаната фраза на Марк Зукърбърг. Противно на хипотетичната си индиферентност, неговата компания предизвиква избрани форми на наличие и държание и противоположното, не разрешава това, което Meta счита за неправилно. Като някогашен началник на новинарската лента на Фейсбук, Мосери знае всичко това, само че наподобява прави погрешни изводи.

Второ, Мосери основава усещането, че Meta желае да сътвори обществена мрежа, която е във вакуум и не въздейства на света нито за положително, нито за неприятно. Това обаче наподобява необичайно и мъчно постижимо. Несъмнено “политика и тежки вести “ ще намерят своето място в Threads. Още повече, че в този момент Meta очевидно не се интересува от развиването на публицистиката. В момента Meta блокира достъпа до вести в Канада, с цел да стачкува против нов закон, който изисква от софтуерния колос да компенсира издателите.

Instagram, а в този момент и Threads, са обсесивно проектирани да смесват елементарните консуматори с марките, стимулирайки комерсиалната активност на всяка крачка. И до момента в който възвишената концепция за виртуален публичен площад постоянно се употребява от ръководителите на обществените мрежи, с цел да прокарват своя дневен ред, публичните площади — това е освен сфера на търговията и продажбите. В исторически проект те са и сърцето на културата и място за политически полемики.

Социални платформи като Threads оформят публичния разговор и техният метод на показване на информацията, което въздейства върху публичното мнение. Подходът на Meta обаче може да аргументи проблеми с неналичието на внимание към разнообразието на наличието и риска от дезинформация. Важно е да се проектират такива платформи, като се имат поради тези проблеми, с цел да се балансират комерсиалните ползи с публичната отговорност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР