Новата система ще даде възможност за решаване на най-сложните проблеми,

...
Новата система ще даде възможност за решаване на най-сложните проблеми,
Коментари Харесай

Нов подход: Intel представи невроморфния компютър Hala Point с мозъчна структура

Новата система ще даде опция за решение на най-сложните проблеми, свързани с изкуствения разсъдък.

Представители на Intel публично оповестиха за създаването на невроморфната система Hala Point. Поредната рожба на софтуерния колос е предопределена за перспективни проучвания в региона на изкуствения разсъдък.

Компютърът се базира на 1152 невроморфни процесора Loihi 2, допълнени от 2300 вградени X86 чипа. Работата на системата е моделирана по сходство на човешкия мозък. Тя поддържа до 1,15 милиарда неврона и 128 милиарда синапса, разпределени в над 140 000 невроморфни процесорни ядра.

Пропускателната дарба на паметта е 16 Pbyte/s, връзките сред ядрата – 11 Pbyte/s, а връзките сред чиповете – 5,5 Tbyte/s. Според разработчиците аналогичната система, само че от първо потомство, наречена Pohoiki Springs, има 12 пъти по-малка продуктивност и 10 пъти по-малък невронен потенциал. Hala Point има продуктивност от 30 POPS което значи, че може да прави до 30 квадрилиона интервенции в секунда.

„ Новата невроморфна система е способна да извършва дилемите за оптимизация 50 пъти по-бързо от обичайните CPU или GPU архитектури. Като в същото време употребява 100 пъти по-малко сила. Hala Point се основава на архитектурата на човешкия мозък и това фундаментално отличава нашата система от архитектурите на CPU и GPU, които са станали обичайни за актуалната електроника. Високата ѝ продуктивност ще ѝ разреши да взема решение най-различни задания, в това число извънредно значимите задания като ръководството на железопътния трафик “,

заяви Майк Дейвис, шеф на Лабораторията за невроморфни калкулации в Intel Labs.

Няма по какъв начин да бъде закупен невроморфният компютър Hala Point. ова е проучвателен артикул, който Intel е внедрила в Националните лаборатории Sandia, част от Националната администрация за нуклеарна сигурност (NNSA) към Министерството на енергетиката на Съединени американски щати.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР