Новата система на свързаност между болниците и спешна помощ ще

...
Новата система на свързаност между болниците и спешна помощ ще
Коментари Харесай

Нова система на свързаност между болниците и спешна помощ ще заработи през следващата седмица

Новата система на съгласуваност сред лечебните заведения и незабавна помощ ще проработи през идната седмица, разгласи министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев.

" Благодарение на взаимната работа с Министерството на електронното ръководство и „ Информационно обслужване “ АД успяхме да я изградим извънредно бързо. Екипите на незабавна помощ ще разполагат в действително време с информация за свободните болнични кревати. По този метод, когато една кола за спешна помощ поеме незабавен случай, екипът ще вижда дали в най-близките лечебни заведения има свободни кревати за съответната патология “, уточни министърът.

Целта е доста да се редуцира времето от приемането на сигнала от незабавен пациент до хоспитализацията, в случай че такава е нужна.

Системата ще работи на територията на цялата страна, а контролът ще се реализира от здравното министерство, Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ и районните здравни инспекции.

„ Въвеждането на системата е най-важно за пациентите, тъй като тя ще прекрати практиката заболели хора да бъдат превозени от лечебни заведения в лечебни заведения в търсене на свободни кревати “, акцентира доктор Меджидиев.

Министърът на електронното ръководство Георги Тодоров уточни, че върху системата е работено през последните два месеца, като това не е първият взаимен план на двете министерства.

„ С реализацията на този план предотвратяваме загубата на скъпи минути и секунди, в границите на които може да бъде избавен човешки живот. Сигурен съм, че резултатът от въвеждането на системата доста бързо ще стане осезателен за хората “, съобщи Георги Тодоров.

Изпълнителният шеф на „ Информационно обслужване “ АД Ивайло Филипов изясни, че Националната здравноинформационна система, в това число и новоизграденият указател на лечебните заведения, е интегриран със системите на незабавна помощ и с GPS-ите на колите за спешна помощ.

„ Имаме над 350 лечебни заведения, 52 незабавни отделения, 3 700 структурни болнични отделения, 27 ЦСМП-та със 170 филиала към тях и над 500 коли за спешна помощ. Всички те към този момент са свързани и всички участници в процеса в действително време виждат общия брой на болничните кревати, какъв брой от тях са заети и какъв брой са свободни “, сподели Филипов.

Той уточни още, че на таблетите, с които са оборудвани всички коли за спешна помощ, в действително време се пресъздават най-близките 3 лечебни заведения, с оглед патологията на съответния пациент.

По този метод от една страна се понижава времето за превозване на пациента, а въпреки това се подсигурява, че той ще бъде приет в болница в лечебно заведение, което да му окаже качествена и навременна здравна помощ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР