Новата самоуправляема СУБД няма аналог в света и по своя

...
Новата самоуправляема СУБД няма аналог в света и по своя
Коментари Харесай

Oracle обяви революция в базите данни

Новата самоуправляема СУБД няма аналог в света и по своя темперамент е революционна като интернет, съобщи Лари Елисън

Лари Елисън даде обещание обилни икономии за бизнеса с новата разработка Oracle Autonomous Database Cloud – изцяло самоуправляема база данни

Революция в системите за управлениe на бази данни (СУБД) разгласи водачът на софтуерната корпорация Oracle – Лари Елисън. Новият артикул на компанията, показан на Oracle OpenWorld в Сан Франциско, съставлява изцяло самоуправляема база данни, която няма аналог в света, твърди разработчикът.

Oracle Autonomous Database Cloud е основана на основата на Oracle Database 18c. Първата самостоятелна база данни ще проработи още тази година в облачната услуга Data Warehouse. По-късно към нея ще бъдат включени и други услуги като OLTP Database, Express Database и NoSQL Database.

Иновативната СУБД може да се осъществя на платформа Oracle Exadata при клиента, в облака Oracle Cloud и даже да се вгради в Oracle Cloud at Customer, разясниха от софтуерния разработчик.

По думите на Лари Елисон, самоуправляемата база данни е същата революционна разработка, каквато е интернет. Благодарение на технологията за машинно образование, Oracle Autonomous Database Cloud съвсем не се нуждае от администриране и конфигурация. Освен това тази СУБД не позволява човешки неточности. Тя работи на правилото на деяние на автопилота.

Oracle Autonomous Database Cloud е толкоз независима, че трансформира самото разбиране за админ на база данни. Неговата работа към този момент няма да се свежда до ежедневни задания като разпределение на запаси, конфигурация, запазване и възобновяване. Всичко това базата ще прави независимо, откакто й бъдат заложени съответните политики. За админа ще останат единствено проектирането, достъпът, анализът и отбраната на данните.
още по тематиката
Механизмът за машинно образование, вграден в Oracle Autonomous Database Cloud, проучва систематичните журнали на събития, които съдържат информация за всичко, което се случва в мрежите, сървърите, операционната система, хранилищата за данни, виртуалните машини, стратегиите, системите за разбор и бази данни.

В процеса на образование, СУБД стартира сама да открива в данните и събитията феномени, които са отвън нормата. Освен това системата може да класифицира поръчките и автоматизирано да настройва базата данни.

Способността въз основата сама да открива ненормалните събития ще увеличи доста равнището на нейната защитеност, акцентира Лари Елисън. Така да вземем за пример, базата може независимо да дефинира дали даден управител е влезнал в системата от необикновена за него географска локация.

Автономната СУБД ще може също по този начин да наблюдава хакерски атаки и да ги пресича навреме, както и да ползва обновления на сигурността, без да приключва работата си, допълват от Oracle.

В резултат на автоматизираната оптимизация на кеширането, индексирането, паралелните калкулации, разпределянето и компресирането на данните, базата ще има по-малки условия към систематичните запаси. Освен това дилемите, свързани с OLTP и складове за данни, ще се извършват по-бързо.

Лари Елисън има вяра, че новата СУБД на Oracle ще помогне на бизнеса да си спести разноски. Тестовете демонстрират, че потреблението на Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud е от 5 до 8 пъти по-евтино, в сравнение с Oracle в облака Amazon RDS при идентични поръчки за едни и същи данни.

При съпоставяне на поръчките с Amazon Redshift се оказва, че самостоятелната СУБД ги извършва 15 пъти по-евтино. Потребителите на Amazon Data Warehouse, които преминат към Oracle Autonomous Database, ще икономисат от 50% до 80% от парите, които заплащат сега, твърди Елисън.

Oracle Autonomous Database Cloud подсигурява досегаемост на равнище 99,995%, т.е. допустимото спиране е не повече от 30 минути на година. Според Лари Елисън, облакът на Amazon не обезпечава сходна непрекъсваемост на работата, макар че цената на услугата е много по-висока, в сравнение с при самоуправляемата СУБД на Oracle.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР