Новата съдебна палата на Варна може да бъде построена на

...
Новата съдебна палата на Варна може да бъде построена на
Коментари Харесай

Спрягат терена на бившата циркова площадка във Варна за нова съдебна палата

Новата правосъдна палата на Варна може да бъде издигната на мястото на някогашната циркова площадка. Това излиза наяве от запитване на националният представител от ГЕРБ/СДС Бранимир Балачев до министъра в оставка Надежда Йорданова по време на днешния парламентарен надзор.

Надявам се Варна да има първата за 21 век нова Съдебна палата в Европейски Съюз, показва Балачев. За последния половин век Европейски Съюз не е строил нито една правосъдна палата. Последната е издигната в действителност преди 27 години в Испания.

Балачев насочи запитване до правосъдния министър ли подготвеност Министерството на правораздаването да стартира планиране и строителство на Съдебна палата във Варна и планувани ли са за това средства.

Адвокат Балачев уточни, че това е един огромен и над 140 –годишен проблем за Варненски апелативен регион, в който Върховен административен съд, ВОС, Окръжна и Апелативна прокуратура, Варненски административен съд, Окръжна следствена работа и поделение на Сливенска военна прокуратура са пръснати в разнообразни здания, на километри една от друга и с не до такава степен положителни битово-хигиенни условия.

Голям терен на Държавно дружество „ Фонд затворно дело “ /бившата циркова площадка/ във Варна е възложен на Министерството на правораздаването и проектът за регулация и застрояване за този имот е влезнал в действие на 2 юни 2022 година

Това сподели в отговор министърът на правораздаването в оставка Надежда Йорданова.

Тя напомни, че съгласно Конституцията на Република България Пленумът на Висш съдебен съвет ръководи постройките на правосъдната власт, само че досега няма искане до Министерство на правосъдието за започване на процедурата. За това министърът в оставка Надежда Йорданова е отправила документално питане към Пленума на Висш съдебен съвет за капиталови планове.

Според Балачев претенции до него са подали и ръководителите на Върховен административен съд, ВОС и двете прокуратури, като най-вероятно те ще бъдат прегледани от новия Висш съдебен съвет, който се конструира сега и съставът му ще е подготвен до октомври.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР