Новата регулация за личните данни се опитва да вкара ЕС

...
Новата регулация за личните данни се опитва да вкара ЕС
Коментари Харесай

Новата регулация за личните данни – какви са правата ни?

Новата регулация за персоналните данни се пробва да вкара Европейски Съюз и правата на жителите в XXI век. Вече не сме в аналоговия XX век, а в цифровия XXI век. Това сподели ИТ експертът Константин Веселинов в предаването „ Тази събота ” по bTV.

„ Личните ни данни сега се разхвърлят по всички страни, никой не знае кой защо ги използва, какво може да произтече от това. Затова тази регулация се пробва да вкара правила за използването им – кой и по какъв начин ги съхранява, по какъв начин и за какво ги събира”, обясни той.
„ Сега, когато някой ви каже: „ Моля, регистрирайте се и дайте своите данни”, можете да попитате за какво тези данни се събират”, сподели още специалистът.
Глобите са нарушаването на този правилник са много „ солени” – до 4% от общия оборот на организацията, или до 20 млн. евро.
Физическите лица имат право на достъп до персоналните си данни, да поправят неточности в персоналните си данни и да изтриват персоналните си данни – правото „ да бъдат забравени”.

„ По принцип тази регулация е тръгнала от там да отрегулира взаимоотношенията си с огромните мастодонти като „ Фейсбук” и „ Гугъл”. Защото в един миг те пазят за нас избрана информация, а ние не знаехме какво пазят и защо я ползват”, уточни Веселинов. „ Хората могат да изискат „ да бъдат забравени”, само че единствено в случай че законът не изисква някой да им пази данните”, добави ИТ експертът.
„ Регулацията изисква, колкото елементарно даваме единодушие, толкоз елементарно и „ да бъдем забравени”, означи той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР