Новата приумица за 500-метрова защитена зона край плажа е абсурдна,

...
Новата приумица за 500-метрова защитена зона край плажа е абсурдна,
Коментари Харесай

Марин Киров: Странно е държавата да въвежда рестрикции за Корал, докато обмисля да превърне Странджа в радиоактивно депо

Новата прищявка за 500-метрова предпазена зона край плажа е неуместна, тъй като 60% от територията към този момент е застроена с хотели

Странно е да се приказва единствено за рестрикции във връзка с предпазената зона в Корал, до момента в който в публичното пространство витаят страшни клюки за създаване на хранилище за радиоактивни боклуци в Странджа. Това съобщи кметът на община Царево Марин Киров през днешния ден, откакто и второто съвещание на комисията във връзка с Корал се отсрочи за поради липса на нови документи, показани от страна на вносителя - Атанас Русев.

Въпросният този път даже не се появи по време на съвещанието, на което участваха единствено представители на общината, страната и огромна част от засегнатите притежатели.



Ситуацията остава сходна с тази от края на септември, когато се организира първото съвещание. Тогава, поради редица забележки към документите, то бе отсрочено. Тези забелжки и през днешния ден не бяха поправени, което наложи с процедурно предложение на представителите на Министерството на туризма и притежател на парцел, докара до следващото преустановяване на разискванията.

„ Научният отчет, който се цитира, е от 2013 година - по този начин беше и на предходното съвещание. Сега изясняват, че нямало по какъв начин той да бъде освежен, само че за мен това е извънредно несериозно. Особено поради обстоятелството, че всички вложители, които имат земи в новата 500-метрова зона, са упълномощили и платили правенето на самостоятелни екологични оценки, които демонстрират явни разминавания с тази отпреди десетилетие ”, разясни още Марин Киров.



„ Ние пазиме плаж Корал, а в това време някой мисли на 20 километра от Царево да направи вместилище за рискови боклуци. Това са неща, които се взаимоизключват ”, възмути се още кметът на община Царево.

Така на процедура поради актуалната поредна зелена самодейност, стартирана от Неправителствени организации, всички притежатели на парцели, попадащи в този периметър, са ощетени. Абсурдът е, че в тази територия почти 60% от цялата повърхност към този момент е застроена с комплекси, къщи, вили и други туристически постройки.

И обстановката е такава, че останалите притежатели, които до този миг не са имали опцията да осъществят някаква инвестиция, действително стават притежатели на аграрни земи, които се намират до издигнати към този момент хотели.



От друга страна самата община Царево ще загуби немалка сума от бюджета си поради приумицата със предпазена зона - почти 800 000 лева под формата на налози и такси, които към този момент са били гласувани във финансовата рамка.

„ Няма механизъм, който да изясни по какъв начин ние ще бъдем обезщетени. По отношение на частните притежатели има нещо такова, което обаче е по този начин разказано, че подбужда само подозрение от страна на ощетените ”, сподели Киров.

Освен това той ще би трябвало да приключи и анулира към този момент издадените позволения за строителство в зоната. А единствено парцелите, за които след проучване е открито, че попадат във всички рестрикции на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, са над 800. Повечето от тези решения ще отпаднат.

Основното обаче е, че в подтекста на други, много по-сериозни събития, които се случват в целия район, тематиката с Корал е на дневен ред, въпреки и самият вносител на концепцията за отделяне на нова предпазена зона видимо да не демонстрира необикновен интерес към разискванията. До такава степен, че действително работата на комисията не може да се извърши поради отхвърли на избрани играчи да изработят нова самостоятелна експертна екологична оценка. Може би просто тъй като тя ще показва ясно, че в този регион няма потребност от предпазена зона.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР