Новата президентка на Индия Драупади Мурму встъпи днес в длъжност

...
Новата президентка на Индия Драупади Мурму встъпи днес в длъжност
Коментари Харесай

Индия: Първа президентка с произход от етническо малцинство

Новата президентка на Индия Драупади Мурму встъпи през днешния ден в служба и стана първият държавен глава с генезис от племенна общественост в страната, съобщи Франс прес.

Миналата седмица кандидатката на ръководещата партия " Бхаратия Джаната " на премиера Нарендра Моди бе определена с гласоподаване в националния парламент при болшинство от 64 на 100 и в щатските законодателни органи.

Членка на индийския етнос сантал, малко преди да встъпи в служба, Мурму се поклони в Делхи пред мемориала на индийския народен воин Махатма Ганди, нравствен лидер на придвижването за самостоятелност.

Родена в източния щат Ориша, тя стартира кариерата си като учителка, а по-късно се впуска в политиката.

" Житейският ми път стартира в малко племенно село ", съобщи 64-годишната президентка, откакто постави клетва пред Народното събрание.

" В средата, в която отраснах, приемането на нормално начално обучение бе нещо като идеал за мен – продължи тя, - само че макар другите спънки решимостта ми остана твърда и станах първото момиче от селото си, влезнало в университета. "

Мурму е втората президентка на страната след Пратибха Патил, заемала поста пет години, считано от 2007 година Тя наследява поста от Рам Нат Ковинд, втория президент с генезис от общността далит, наричана в миналото " недосегаемите " и стояла най-ниско в хиндуистката кастова система.

Според аналитици успеха на Мурму ще спомогне министър председателят Моди да получи опора в племенните общности преди възможното си преизбиране през 2024 година

Встъпването ѝ в служба е " решителен миг за Индия, по-специално за бедните, маргинализираните и потиснатите ", написа Моди през днешния ден в Туитър.

Според Мурму заставането ѝ отпред на страната би трябвало да вдъхне очаквания на хората, които не са получили нищо от икономическия напредък на Индия.

" Голямо задоволство за мен е, че онеправдаваните епохи наред, неспечелили нищо от богатствата на развиването (...), могат да се припознаят в мене ", означи тя.

Ролята на президента в Индия е значително протоколна – изпълнителната власт е в ръцете на премиера и кабинета му, само че президентът може да връща законопроекти за преразглеждане и да взе участие в съставянето на държавни управления.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР