Новата пленарна зала в бившия Партиен дом е готова да

...
Новата пленарна зала в бившия Партиен дом е готова да
Коментари Харесай

Показаха новата пленарна зала. Журналистите изолирани от депутатите в новия парламент |

Новата пленарна зала в някогашния Партиен дом е подготвена да посрещне депутатите в първия им работен ден от новия политически сезон - 2-ри септември. ГЕРБ демонстрираха на публицистите приключения ремонт и стаята с решетки на първия етаж, която ще бъде пресцентър.

Парламентарните кореспонденти няма да могат да напущат коридорчето и да беседват свободно с депутатите в коридорите, както до момента. Те ще би трябвало да гледат парламентарното съвещание на тв приемник и ще бъдат викани за изказвания на политически сили във фоайето или за по-големи конференции в новата специфична зала на горния етаж. Главен " гид " на проведения тур за публицисти беше пиарът на ГЕРБ Никола Николов.



Ремонтът коства 18 млн. лева

Ремонтът на пленарната зала е коствал на данъкоплатеца 18 млн. лв., само че в тази цена са включени единствено строително-монтажните работи. В нея не са включени спомагателното съоръжение, озвучаване, осветяване, видеонаблюдението и новата система за гласоподаване.

„ Това е единствено цената на чистото строителство “, посочи Николай Бациев от Дирекция „ Управление на собствеността “.

Ремонтът на залата трябваше да завърши за българското председателство на Европейски Съюз преди две години.

За стъкления покрив на залата са отделени съвсем 1 млн. лв.. „ Бяха направени спомагателни усъвършенствания и промени по време на строителството, с цел да се ограничи директната слънчева светлина. Направиха се спомагателни затъмнения – фолио, което се вгради сред стъклопакетите. То пречи на аномалиите, които се предизвикват от внезапното изгряване на слънцето, облаци и помрачаване “, изясни Бациев.

Новата система за гласоподаване към момента не е доставена, а с цел да започва работа законодателният орган, в залата е пренесената системата от остарялата постройка. „ В момента има поръчка, преглежда се от комисия, която е назначена по надлежния ред. В момента, в който имаме определен реализатор, ще разберете “, посочи Бациев. В нея ще има алтернатива и за изявление от място, само че на този стадий такива ще се вършат единствено от трибуната. Срокът на доставка е 3 месеца от момента за избиране на реализатор. Вероятно това ще стане след Нова година.

Ръководството на Народното събрание ще стои в Президиум със седем работни места, а от двете му страни са ситуирани местата на президента и вицепрезидента, както и на патриарха.



Има място за Велико народно събрание

В залата има 270 работни места, ситуирани на 12 реда. В случай на привикване на Велико Народно заседание обаче столовете могат да се демонтират, а на тяхно място да се поберат нови 400, посочи Бациев на въпрос на OFFNews.

В първия работен ден депутатите ще бъдат хранени с кетъринг, защото ремонтът на новия бюфет към момента не е завършил, тъй като изпълнителят се е отказал.

Първият работен ден на депутатите в Партийния дом се чака да бъде парещ, защото се провежда огромен митинг с искане за оставка на премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев.

История 

Партийният дом в София е издигнат за основната постройка, седалището на Централен комитет на Българска комунистическа партия през интервала на Народна република България. Изграден е по план на колектив с началник арх. Пецо Златев. Строежът продължава 6 години и дефинитивно е приключен през 1954 година Сградата се простира на към 40 000 кв. м застроена повърхност. Проектирана е в неокласицистичен жанр с очебийно триумфално-тържествен и колосален темперамент, знаменуващ и величаещ ролята на Българска комунистическа партия в ръководството на страната, написа в Wikipedia.

Коридорите ѝ са дълги към 3 километра. Партийният дом беше ремонтиран и през 1999 година за сумата от 410 милиона лв..
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР