Новата наредба за медицинска експертиза за едно заболяване водят до

...
Новата наредба за медицинска експертиза за едно заболяване водят до
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Хората с увреждания излизат на протест

Новата разпоредба за здравна експертиза за едно заболяване водят до извънредно ощетяване на децата и възрастните хора в България. Не сме срещали в света практиката да се прави оценка на работоспособността на човек с увреждане. Това сподели Адриана Стоименова, заместник-председателят на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Тя даде образец. „ Едно дете с детска церебрална парализа и с леко умствено увреждане, доста постоянно има и двигателни увреждания. Дали по новите правила то ще остане без персонален помощник?, питат се от организацията.

„ Против сме система, в която се наслагват проблеми, вместо да се вземат решение. Голяма част от хората освен не могат да живеят от инвалидните си пенсии, а и умират в мизерия. Тези промени обричат хората с увреждания на мизерия. Целта ни е да създадем идея за сложна грижа за хората с увреждания. С тази промяна резултатът ще е обричане на гибел. По този мотив на 11 април хиляди хора ще се съберат на площад "Независимост ". Много от тях не да излизали от домовете си, само че ще дойдат, с цел да защитят правата си “, стана ясно от думите й.

Стоименова добави, че се чака на площада да дойдат 6000 индивида.

Председателят на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов бе безапелационен, че ще окажат поддръжка на хората с увреждания. По думите му някой е решил, че тези хора му пречат и желае да промени някаква фискална политика за тяхна сметка.

„ Когато се приказва, че в тази система нещо би трябвало да се промени, би трябвало да се промени това, че огромен черен джип със стикер за човек с увреждане стопира на инвалидно място. Най-лесно е да се посегне на тези хора, които са безпомощни и не могат да се защитят. Моята организация стои зад тези хора и оказва помощ. Ние ще бъдем дружно с тях на площада. Искрено искам триумф “, сподели още той.

Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “ цитира данни, съгласно които по-голяма част от хората с увреждания живеят с приходи под линията на беднотия – 321 лв. на месец. Това са хора, които търсят работа и биха желали да са потребни. Затрудненията им обаче идват от това, че нямат достъп.

На живо, гледайте тук:

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР