Новата наредба за договорите със Здравната каса няма да промени

...
Новата наредба за договорите със Здравната каса няма да промени
Коментари Харесай

Новата наредба за болниците е от времето на Москов, разкри д-р Николай Болтаджиев

Новата разпоредба за договорите със Здравната каса няма да промени нищо, като се изключи че административно ще се закриват лечебни заведения. Това съобщи доктор Николай Болтаджиев от Сдружението на частните лечебни заведения пред БНР.

Според доктор Болтаджиев, наредбата е същата като тази, издадена от някогашния здравен министър Петър Москов. " Това е процедура в Министерството (на здравеопазването) и в Министерския съвет, наредбите да се издават по два-три пъти със същите правописни неточности, откакто съдът ги анулира. Администрацията разчита на това, че едно дело трае година и половина - две и тази разпоредба важи в същото време ", разяснява доктор Николай Болтаджиев.

Повод за думите му бе оповестената за публично разискване Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които Националната здравноосигурителна каса подписва контракти.

Подобна разпоредба беше призната и по времето, когато здравен министър беше Петър Москов, само че тя беше анулирана от съда. Нормативният акт е значим, тъй като дефинира по какви критерии лечебните заведения ще работят със Здравната каса.

Д-р Болтаджиев даде образец за грешките в документа:

" В наредбата един от критериите, по който се подписва (договор) с Касата, е удовлетвореността на пациента. Ако си спомняте, такава разпоредба имаше по времето на Москов - социологически компании да вършат изследвания сред пациентите. Тази разпоредба отпадна в съда, тя към този момент не съществува ", разяснява той.

" Така беше издадена и наредбата по хирургия - два пъти подред и трети път беше качена с едни и същи правописни неточности за стандарта. Това е доста неприятна процедура ", напомни медикът.

Според доктор Болтаджиев, оповестената за разискване до 15 март разпоредба няма да реши казуса с безконтролното повишаване на броя на болничните кревати у нас. Той напомни, че работи мораториум за откриване на нови лечебни заведения, както и на нови клинични пътеки.

" Тази разпоредба се прави, защото сега се прави Национална здравна карта ", сподели Николай Болтаджиев. Той предвижда, че защото разновидности на Здравна карта към този момент два пъти се анулират от съда и в този момент за трети път се готви подобен документ, той също ще падне в съда.

" Няма по какъв начин, тъй като тя (Здравната карта - бел. ред. ) опонира и на европейското законодателство. Така че тази разпоредба е обвързвана с останалите наредби и особено с наредбата, която ще излезе за Здравната карта./.../ Тя няма нищо да промени, като се изключи че административно ще се закриват лечебни заведения ".

" Тази разпоредба и със Здравната карта, ви давам обещание, че до шест месеца най-малко седем до 10 регионални лечебни заведения ще бъдат закрити и голям брой общински ", заключи Болтаджиев.

Председателят на Сдружението на общинските лечебни заведения лекар Неделчо Тотев също счита, че доста от общинските лечебни заведения за застрашени от банкрут. Според него новата разпоредба може да усложни още повече финансовите им проблеми.

" Принципно би трябвало да има наредби, би трябвало да има читави нормативни документи, само че по какъв начин се употребяват. Както скалпелът е съвършен инструмент в ръцете на хирург, той може да стане съвършено оръжие за ликвидиране в ръцете на един рецидивист ", добави доктор Тотев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР