Новата мутация в спайк протеина на коронавируса (S-протеин), с който

...
Новата мутация в спайк протеина на коронавируса (S-протеин), с който
Коментари Харесай

Българско изследване: Новата мутация на коронавируса е по-ефективна срещу наше антитяло

Новата разновидност в спайк протеина на ковид (S-протеин), с който вирусът прониква в човешките кафези, които имат рецептор ACE2, може да промени значимо действието на вируса на молекулярно равнище. За това предизвестяват учени от " ", за чиято активност към този момент писа.
През последните няколко дни те организират редица симулации на взаимоотношенията сред S-протеина и човешкия АСЕ2 рецептор, употребявайки суперкомпютри.
 Епидемиолог обясни за какво утвърдените ваксини са ефикасни против новия вариант на ковид Епидемиолог обясни за какво утвърдените ваксини са ефикасни против новия вариант на ковид
„ На 20 и 21 септември бяха открити първите представители на новия мутирал вирус, и да – той е нов вирус “. Това подчер...
" Наблюдаваме доста променяне както в структурата на комплекса от двата протеина, по този начин и на взаимоотношението сред тях ", споделя ръководителят на научния екип доктор Филип Фратев. В него. Фратев споделят, че до два дни ще имат доста по-точни калкулации посредством потребление на суперкомпютри, благодарение на най-точните способи, които са налични сега в света. На въпрос на къде се правят изчисленията, доктор Фратев сподели, че главно в България, без да прецизира точното място, само че има спомагателна работа и в Университета в Ел Пасо, Тексас.
" На процедура това ще са първите съществени данни, въз основата на които ще се вършат някакви научни изводи. Точността на тези способи е близка до тази на пробните, за които ще е нужно повече време, а обстановката е в действителност тревожна ", добавя доктор Фратев.
По думите на доктор Фратев, първичните резултати обаче демонстрират. Степента на това намаляване ще се уточни през идващите дни, само че на база на настоящите данни е сред 20 и 50 пъти. .  
" Новата вариация на ковид се свързва по-добре към човешкия АСЕ2 рецептор и би могла да навлиза в клетката по-бързо. Това са първите по рода си данни на молекулно равнище, които са в поддръжка на открития от лекарите във Англия по-бърз транспорт ", споделя доктор Фратев. Според него обаче не може да се приказва за в пъти по-бърз транспорт и по-притеснително е понижената опция на антителата да се свържат с " шипа " на вируса и по този метод да го блокират.
Д-р Фратев твърди и, че новата разновидност N501Y в S-протеина на вируса провокира по-лесно свързване към АСЕ2 за разлика от разновидността N501D, която в действителност го затруднява да се свърже с ACE2 рецептор.
 Микробиолог: РНК имунизацията може да противодейства и на нови разновидности на ковид Микробиолог: РНК имунизацията може да противодейства и на нови разновидности на ковид
“Ваксината на Pfizer се основава на РНК, която входира, дава информация за производството на антигени в клетките на индивида и отта...
Повечето хора знаят за хиляди разновидности на вируса (около 13 000 досега), само че N501Y е в безусловно най-значимата за навлизането му в клетката, твърди доктор Фратев. Сериозността на разновидността е открита при опити с мишки и като задачата е била да се усили в пъти тежестта на тяхното заболяване и те да бъдат употребявани при основаването на нови медикаменти.         
На въпрос на по какъв начин тъкмо антителата стопира вируса, доктор Фратев отговори, че механизмът е елементарен: " Към частта от S-протеина на вируса (RBD), която се свързва с човешкия АСЕ2 рецептор и навлиза в клетката, се прикрепят две идентични дребни антитела (малки протеинчета), построени по натурален път откакто един път сме преболедували вируса. Те се захващат за вируса (RBD частта) мощно и не дават на вируса да се свърже с АСЕ2, а от там и стопират разпространяването му в организма. Поради това тези нови данни засягат и имунизацията в отрицателен смисъл ". 
" Да, има разнообразни типове антитела и в тази ситуация сътрудниците, които са разгласили структурата на новата разновидност (достъпна единствено отпреди 6 дни) са онагледили с човешко антитяло с името STE90-C11 ", добави ученият на уточняващ въпрос на дали става въпрос единствено за един тип антитела или за доста типове, против които разновидността е по-ефективна.
Попитан от какъв брой по-силно N501Y влияе на свързването на вируса към ACE2 спрямо N501D той отговори, че несъмнено по отношение на вирус без N501Y в S-протеина си вирусът с новата разновидност се свързва по-лесно с рецептор ACE2 на човешка клетка, само че не може да се каже, че доста по-силно (2-5 пъти).
" Изследването ще се разгласява в началото като предварителни резултати, а нашите експерти ще уведомят за систематизираните резултатите и медиите. Това се прави за, с цел да се уточни какви ограничения е нужно да се вземат от съответните управляващи ", прецизира доктор Фратев.
 Проф. Радка Аргирова: Това не е нов вариант, на него се дължи заболеваемостта в този момент у нас и в Европа Проф. Радка Аргирова: Това не е нов вариант, на него се дължи заболеваемостта в този момент у нас и в Европа
" Това въобще не е нов вариант, той е разказан в здравната литература още в края на месец март ", изясни пред БНР проф. Радка Аргирова ...

Какво се случва с този план, който тъкмо преди България да влезе в изключително състояние, като концепция? Молекулата беше замислена като противопоставяне на метастази на рак, само че има капацитет да спре цитокинова стихия при най-тежката форма на COVID-19. След да помогне с пари, нямаме бизнес план, а единствено на академично равнище, с Университета в Ел Пасо (UTEP), посочи доктор Фратев.
" Поради тази причина (бел. ред. - неналичието на финансиране на проекта) той остана единствено да се развива само в колаборация на академично равнище с Университета на Тексас в Ел Пасо и Университета на Бостън. Заедно с тях беше открита молекула, която понижава репликацията на вируса над 10 000 пъти, от половин милион на 100 титри, или другояче казано го отстрани. В момента ни е предоставена задачата да усъвършенстваме въпросната молекула и спомогнем в последващото и внедряване като лекарство ", изясни доктор Фратев, само че и добави, че един научен план лишава доста повече време от един бизнес план тъкмо поради въпроса с финансирането.
" Същевременно нашата компания работеше и по основаването на молекула, която да стопира навлизането на вируса през въпросния АСЕ2 рецептор точно за случай на такива разновидности като актуалната. Експериментално беше потвърдено,че общо 6 молекули се свързват доста добре с АСЕ2, само че преди 10 дни получихме данни от Съединени американски щати, че те не стопират репликацията на вируса. Нещо, което ние чакахме още когато през ноември се разбра, че вируса може да навлезе в клетката без значение и през един различен протеин ", сподели още доктор Фратев, визирайки рецептора Neuropilin-1 като различен вероятен път за SARS-CoV-2 да ни болести. Повече детайлности за това!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР