Новата мутация на коронавируса е най-интересното в момента, но няма

...
Новата мутация на коронавируса е най-интересното в момента, но няма
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Новата мутация на коронавируса ще измести другите около Нова година

Новата разновидност на ковид е най-интересното сега, само че няма нищо ужасно. Вариантът BQ.1 не е по-смъртоносен от другите. Типът на разновидностите са му такива, че и да си карал предните разновидности, отново можеш да се разболееш, само че по-леко. Очаква се новият вид да стартира да измества другите през ноември, а на Нова година да е 80% от циркулиращите. Това съобщи проф. доктор Тодор Кантарджиев по Nowa News.

" Редно е в този момент да се реваксинират хората, които са се ваксинирали преди 3-6 месеца. Коронавирусът доста замязя на новите респираторни вируси и на старите коронавируси. Трябва да се мисли за няколко неща с отпадането на ограниченията - да чакаме естествения сезонен грип. Все още нямаме циркулация. Очаква се грипът тази година да е група А, H3N2, подобен беше предходната зима в Австралия и Латинска Америка. Февруари, март се чака грипна вълна ", заяви той. Затова медикът прикани - възрастните над 65 години да се имунизират.

Относно другите респираторни вируси той бе безапелационен. " Всяка година се появява респираторен синцитиален вирус. Той съществува от доста години, не е нищо рисково. Срещано е при най-малките, новородените. Затова се споделя, че 40 дни не би трябвало доста родственици или възрастни да го посещават от близко ", изясни проф. Кантарджиев. 

Той прикани хората да си слагат бустерна доза ваксина против Covid-19.

" Тези, които желаят да се имунизират с ваксина, която не е РНК и защищава от антигените на цялата вирусна парченце, да го създадат с " Валнева ". Тя обаче е за първична имунизация. Комбинираната ваксина изготвя имунитет против типичен и Омикрон разновидността. 6-8 месеца си предпазен от тежко превозване на болестта. Не чакам цялостни лечебни заведения и претрупана здравна система ", уточни той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР