Новата мода сред жителите на унгарската столица Будапеща е да

...
Новата мода сред жителите на унгарската столица Будапеща е да
Коментари Харесай

Как унгарците се борят с горещата вълна?

Новата мода измежду жителите на унгарската столица Будапеща е да имат в домовете си надуваем басейн. Притежаването на тази движимост е и в същото време належащо, тъй като жителите на Будапеща претърпяват едно от най-продължителните горещи лета в историята на Унгария, съобщи Асошиейтед прес.

Басейните се появяват на всички места – по терасите на блоковете, в общите елементи на кооперациите, или пък из дворовете на къщите в предградията на столицата, където заобикалящата ги зеленина не може да смекчи резултата на жегата, съобщи Българска телеграфна агенция.

В опит да потърсят избавление от жегите жителите на Будапеща гостуват на родственици в гористите покрайнини на града или в домовете на тези техни близки, в които има климатици. Понякога това води до скупчване в едно жилище или в една къща на дузина членове на едно семейство. Хората с по-малки деца нормално остават в жилища, оборудвани с климатици и излизат на балкона едвам след залез, оставяйки децата да си играят в надуваемите басейни там.

Правилата за запазване на старите здания в историческия център на Будапеща вършат слагането на климатици невероятно, по тази причина притежателите на жилищата в тях, които по-принцип доста се ценят, в този момент са принудени да прекарват деня си там в стая с пуснати завеси или щори и да се разхлаждат с вентилатори.

Маркучите, известни най-много измежду децата и домашните любимци, също се завръщат като опция за разхлаждане в горещото време, защото са относително евтини и са изпитан способ.

Унгария мина през няколко горещи талази от средата на юни до момента, а температурите денем доближават 40 градуса и се резервират високи през нощта. Страната наскоро счупи върха за най-горещата нощ. На 26 юли в Будапеща бяха измерени 25,4 градуса по Целзий през нощта. Предишният връх за най-топла нощ бе от 24,6 градуса по Целзий и бе регистриран преди 128 години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР