Новата методика за плащане на онколекарствата в болниците, , може

...
Новата методика за плащане на онколекарствата в болниците, , може
Коментари Харесай

Хиляди онкоболни може да останат без животоспасяващи лекарства, алармират организации

Новата методика за заплащане на онколекарствата в лечебните заведения,, може да усили задлъжнялостта на лечебните заведения и да остави хиляди онкоболни без животоспасяващи медикаменти.

За това предизвестяват в взаимно отворено писмо до управляващите от Българския лекарски съюз, БАТЕЛ, ARPharM и БгФарма.

„ Рисковете от въвеждането на новото предписание в деяние са съществени и варират от генериране на загуби за добросъвестни лечебни заведения, закупили и приложили лекарствени артикули при спазване на настоящото законодателство, до блокиране на доставките на избрани лекарствени артикули и отнемане на хиляди онкоболни пациенти от животоспасяващи медикаменти “, сигнализират организациите.

Те упорстват управляващите да подхващат незабавни дейности, с цел да не се допусне българските пациенти с онкологични болести да не могат да получат нужното им животоспасяващо лекуване.

Ето и отвореното писмо на организациите:

Уважаеми господа,

Със Закона за бюджета на НЗОК за 2023 година Народното събрание вкара ново предписание, съгласно което лекарствените артикули за онкологични болести ще се заплащат на цена, равна на най-ниската цена за същия лекарствен артикул, от доставените на всички лечебни заведения през предходния месец. Новото предписание би трябвало да бъде приложено от 1 октомври. Надзорният съвет на НЗОК одобри методика за неговото използване и я разгласява за публично разискване.

Новото предписание задължава НЗОК да заплаща даден лекарствен артикул на всички лечебни заведения, отчели го през настоящия месец, на цена, равна на най-ниската доставна цена, регистрирана от едно лечебно заведение за предходния месец. Така образуваната по изключение еднократна доставна цена за едно лечебно заведение би станала реимбурсна цена за всички останали лечебни заведения, закупили и приложили съответния лекарствен артикул.

Бихме желали да заявим сериозните си опасения, че по този начин признатата наредба може да усили задлъжнялостта на лечебните заведения и да остави хиляди онкоболни без животоспасяващи медикаменти.

Лечебните заведения за болнична помощ закупуват лекарствени артикули за лекуване на злокачествени болести, ползват ги в изискванията на болнична здравна помощ и регистрират цената на приложените за избран интервал лекарства за възнаграждение от НЗОК. Цените, на които се закупуват лекарствените артикули, не могат да бъдат по-високи от избраните в Позитивния лекарствен лист цени на търговец на едро със следните детайли: цена на производител, не по-висока от най-ниската в 10 страни от Европейски Съюз, надценка на търговец на едро, не по-висока от 3% и не повече от 10 лева, и Данък добавена стойност. Лечебните заведения с държавно и общинско присъединяване организират публични поръчки, при които може да се реализира и по-ниска цена от избраната в ПЛС. Министерството на здравеопазването организира централизирана процедура за социална поръчка за сключването на рамково съглашение, постигнатите в което цени са наложителни за НЗОК и за лечебните заведения. По силата на настоящото до момента законодателство НЗОК не заплаща лекарствени артикули на цена, по-висока от най-ниската, реализирана посредством всеки от изброените нагоре механизми за надзор.

В съответни случаи, по изключение, е допустимо доставната цена за едно лечебно заведение за даден интервал да бъде доста по-ниска от избраната цена в ПЛС и постигнатите в процедурите за публичните поръчки цени. Само от последния месец съществуват голям брой образци за фактури на лекарства на стойност доста по-ниска от реимбурсната стойност на продуктите (над три пъти по-ниска), а за някои даже съществуват фактури на нулева стойности или близки до нулата като аргументите могат да бъдат разнообразни, като:
дължими неустойки за доставка на артикули с понижен период на валидност по контракт за социална поръчка;изпълнение на съответна доставка, която е обвързана с други договорни връзки на лечебното заведение и доставчика, като например еднократна доставка на група от артикули с отстъпка на база обем;споразумение за доставки в избран период при специфични условия на плащане;дарения, които в множеството случаи са на „ алегорична цена “ и обвързани със счетоводни документи;в обществения доклад на НЗОК е посочена единствено цената, само че не се разяснява повода, която постоянно е еднократна и характерна (компенсация, наказателна клауза и др.), в същия миг текстът в новата наредба не дава ясна формулировка на „ доставна цена “, където да се плануват всички горепосочени девиации и да се минимизират грешките рисковете за всички страни включени в процеса;да вземем за образец фактура с три пъти по-ниска от утвърдената цена, това е сериозна причина за неспособност на компанията производител да утвърди сходна стойност и рискът от блокиране на доставките на продукта е безусловно реален;
Рисковете от въвеждането на новото предписание в деяние са съществени и варират от генериране на загуби за добросъвестни лечебни заведения, закупили и приложили лекарствени артикули при спазване на настоящото законодателство, до блокиране на доставките на избрани лекарствени артикули и отнемане на хиляди онкоболни пациенти от животоспасяващи медикаменти.

Настояваме да предприемете незабавни дейности, с цел да не се допусне българските пациенти с онкологични болести да не могат да получат нужното им животоспасяващо лекуване.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР