Новата магистрала „Европа“ е ключов проект. Предстои избор на изпълнител

...
Новата магистрала „Европа“ е ключов проект. Предстои избор на изпълнител
Коментари Харесай

Петя Аврамова: 75% е общото изпълнение на обекта от „Хемус“ между Ябланица и Боаза

Новата автомагистрала „ Европа “ е основен план. Предстои избор на реализатор за консултантската услуга по отношение на проектирането и строителството. Това съобщи министърът на районното развиване Петя Аврамова по време на чуването си в Народното събрание за напредъка по построяването на автомагистрали и скоростни пътища в България.

"На 15 февруари е подписан контракт на стойност 9 240 лева за осъществяване на одит по пътна сигурност на плана. Индикативната стойност обща за плана е малко над 177 млн. лева Финансира се отчасти 24,77% по механизма за свързване на Европа в бранш „ Транспорт “. Одобреното финансиране е 40 258 818 лева с Данък добавена стойност, като според решение на Министерски съвет останалите средства за цялостната реализация на плана, се планува да бъдат обезпечени с бюджета на Република България “, изясни министърът.

По думите ѝ се работи интензивно и по реализацията на плана от Мездра до Ботевград. "Очаква се решението на комисията за избор на реализатор за в допълнение планиране и строителство на лот 1 от плана с дължина 19,36 км, с индикативна стойност 147, 6 хиляди лева с Данък добавена стойност “, изясни Аврамова.

Министърът уточни, че Лот 2 на пътя Мездра – Ботевград е с дължина 13,43 км. Тя посочи, че при положение, че решенията не бъдат обжалвани, строителството ще стартира незабавно след подписване на контракти с определените реализатори.

"75% е общото осъществяване на обекта от „ Хемус “ сред Ябланица и Боаза. Това е най-важният план, по който се работи още от първия ден на държавното управление. Министерство на регионалното развитие и АПИ имат ангажимент за довеждане докрай на автомагистрала „ Хемус “. За нейното доизграждане е формиран прецизен график с действия и периоди. Убедена съм, че при спазването му и добра организация е изцяло реалистично до 2024 година да имаме напълно построена автомагистрала от София до Варна ", увери Аврамова.

По думите ѝ автомагистрала „ Хемус “ ще извършва функционалностите на основна пътна връзка в Северна България, която ще обезпечава връзките на столицата и огромните градски центрове и ще усъвършенства достъпността до инфраструктурните планове с интернационално значение. „ Още от предходната година общо над 25 км от северната автомагистрала са в интензивно осъществяване “, посочи Аврамова.

"За обекта сред Ябланица и Боаза има подписан контракт от 2017 година за осъществяване на строително-монтажните работи. Към днешна дата имаме 75% общо осъществяване на обекта. Срокът е 910 дни. За сектора 16 км сред Буховци и Белокопитово има подписан контракт “, добави още Аврамова.

Тя сподели още, че са утвърдени през декември 2018 година спомагателни разноски по бюджета на Министерство на регионалното развитие в размер на близо 1,350 милиарда лева за създаване на сектора от Боаза до пътния възел Русе - Велико Търново.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР