Новата лунна ракета на НАСА пристигна на стартовата площадка преди

...
Новата лунна ракета на НАСА пристигна на стартовата площадка преди
Коментари Харесай

Лунната ракета на НАСА пристигна на стартовата площадка за първия си тестов полет


Новата лунна ракета на НАСА дойде на стартовата площадка преди дебютния си полет след по-малко от две седмици, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Ракетата, която е дълга 98 м, излезе от големия си хангар късно вечерта във вторник, привличайки тълпи от чиновници на  галактическия център " Кенеди ". Близо 10 часа й бяха нужни, с цел да измине четирите благи до стартовата площадка, спирайки по изгрев слънце.

НАСА възнамерява да изстреля мощната ракета на 29 август за лунния тестов полет. В капсулата на върха ѝ няма да има екипаж, единствено трима тестови манекени, снабдени с купища датчици за премерване на радиацията и вибрациите.

Капсулата ще лети към Луната в далечна орбита няколко седмици, преди да се върне назад и да се спусне в Тихия океан.

Целият полет би трябвало да продължи шест седмици. Той е първата стъпка от програмата " Артемис " ( " Артемида " ) на НАСА. Целта на американската галактическа организация е да реализира полет с астронавти в орбита към Луната след две години и кацане на повърхността й с човешки екипаж още през 2025 година Това е много по-късно, в сравнение с НАСА очакваше, създавайки програмата преди повече от десетилетие, когато нейната флотилия от галактически совалки се пенсионира. Годините на закъснение прибавиха милиарди долари към цената на програмата.

Новата лунна ракета на НАСА е с 12 метра по-къса от ракетите " Сатурн V ", употребявани по време на програмата " Аполо " ( " Аполон " ) преди половин век. Тя обаче е по-мощна, защото употребява съществена степен и двойни бустери, сходни на тези в галактическите совалки.

" Когато я погледнете, ракетата наподобява съвсем ретро. Сякаш се връщаме във времето към " Сатурн V ", сподели по-рано през месеца ръководителят на НАСА Бил Нелсън. " Това обаче е изцяло друга, нова, извънредно комплицирана, по-усъвършенствана ракета и галактически транспортен съд ".

Двадесет и четирима астронавти летяха до Луната по време на програмата " Аполо ", като 12 от тях кацнаха на нея в интервала сред 1969 и 1972 година Космическата организация желае по-разнообразен екип и по-продължителни старания в границите на програмата " Артемис ", кръстената на митологичната сестра-близначка на Аполон.

" Искам да подчертая, че това е тестов полет ", сподели Нелсън. " Това е единствено началото ".

Ракетата за трети път " пътува " до стартовата площадка. Тест за назад преброяване през април беше засенчен от приключване на гориво и други проблеми с оборудването, което принуди НАСА да я върне в хангара за ремонт. Генералната подготовка беше повторена на площадката през юни с по-добри резултати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР