Новата литографска машина на ASML е с размерите на училищен

...
Новата литографска машина на ASML е с размерите на училищен
Коментари Харесай

Машината за чипове, за която Intel плати $400 млн.


Новата литографска машина на ASML е с размерите на учебен рейс
(снимка: стоп кадър видео Intel / YouTube)

Производството на чипове е една от най-скъпите вложения в света. Предприятията се строят в продължение на години, доставчиците на съоръжение се броят на пръсти, а експертите не доближават. Ново видео на Intel повдига завесата пред една машина, която коства 400 млн. щатски $.
още по темата
Американският софтуерен колос първи в света закупи най-новата машина за произвеждане на чипове на холандската компания ASML. Това е единствената по рода си ASML High-NA Twinscan EXE EUV, монтажът на която ще отнеме 6 месеца.

Както се вижда от формалното видео, машината към този момент е на територията на Intel. Според предварителните информации, в монтажа на това съвременно съоръжение за чипове са ангажирани 250 инженери. И евентуално на Intel ще са нужни още няколко седмици или месеци, с цел да калибрира инсталацията.

Литографската машина на ASML има резолюция 8 нанометра (не значи 8-нм софтуерен процес), което е доста по-добре от съществуващите EUV скенери с ниска числова апертура, които могат да доближат единствено 13 нм на експозиция. С новата машина Intel ще може да създава транзистори, които са 1,7 пъти по-малки, и по този начин да утрои плътността им в чиповете. 

Машината коства 400 милиона $. Intel се нуждае от нея за произвеждане на чипове по софтуерния развой Intel 18A. Компанията ще премине към него към края на тази година. 

Intel залага доста на технологията 18A, по която може да създава 1,8-нм и даже по-тънки чипове. Именно с тази технология Intel се надява да разшири бизнеса си с произвеждане на чипове по контракт, привличайки клиенти от съперника Samsung.



Машините за рискова ултравиолетова литография (EUV) са големи, с размерите на учебен рейс. И доста скъпи. Само една компания, холандската ASML, създава машини, които се употребяват за ецване на шаблони на електронните схеми върху силициеви пластини. 

Тъй като чиповете стават по-малки и носят милиарди транзистори, тези шаблони би трябвало да са по-тънки от човешки косъм и тъкмо тук влизат в деяние EUV машините. Новото потомство EUV машина на ASML, известна като High-NA EUV, ще се употребява произвеждане на чипове по 2-нм развой и даже по-тънък.

ASML твърди, че към този момент е получила 10-20 поръчки за машината High-NA EUV от компании като тайванската TSMC (най-големия производител на чипове по договор) и корейските Samsung Foundry и SK Hynix.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР