Новата криза в здравеопазването постепенно започва да се разлива по

...
Новата криза в здравеопазването постепенно започва да се разлива по
Коментари Харесай

Новата криза в здравеопазването

Новата рецесия в опазването на здравето последователно стартира да се разлива по света. В България при започване на годината бе изработен разбор на обстановката към персоналните лекари, който сподели увеличаващия се риск от дефицит на фрагменти. 3990 е броя на персоналните лекари в страната, като от тях едвам към 13% са под 50 години. тези данни бяха разкрити от ръководителя на Български лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

Сега, поради дефицит на персонални лекари, само че този път във Англия, бе позволено на аптеките да предписват медикаменти за седем постоянно срещани болести. Британското опазване на здравето се надява по този метод да понижи времето за очакване за обзор при лекар, което сега тук-там е над две седмици.

Фармацевтите ще могат да изписват лекарства при инфектиране на уши, гърло, синузит и даже антибиотици при по-тежки инфекции, които досега мъчно изписваха и самите персонални лекари.

Това е огромна смяна за английското опазване на здравето, защото предписваните от лекар медикаменти са безвъзмездни. Пациентът заплаща само такса от 9 паунда и 65 пенса за издаване на рецептата, като пенсионерите и децата са освободени даже от нея. Затова и даването на медикаменти постоянно е било доста строго. Остър дефицит на лекари обаче промени разпоредбите не и без присъединяване на гражданското общество.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР