Новата компания ще има 24 млн. клиентски сметки Големите брокерски

...
Новата компания ще има 24 млн. клиентски сметки Големите брокерски
Коментари Харесай

Брокерската компания Charles Schwab купува Ameritrade за 26 млрд. долара

Новата компания ще има 24 млн. потребителски сметки

Големите брокерски компании в Съединени американски щати са на път да намалеят от пет на три.
Американският финансов брокер Ameritrade се съгласи да се слее с съперника си Charles Schwab в договорка за към 26 милиарда $. Сделката ще стане посредством замяна на акции, като за всяка една от Ameritrade всеки акционер ще получава по 1.0837 акции на Schwab, оповестяват в общо изказване двете компании. Очакванията са тя да бъде приключена до втората половина на 2020 година, като новото сдружение ще ръководи активи за 5 трлн. $ и ще има 24 млн. клиенти.

Състоянието на бранша

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Тази година се оформи наклонност на сливания сред брокерските компании. Под натиска на понижаващите се такси (ако ги има въобще вече) голям брой компании бяха принудени да се обединят за да разширят активността си и да продължат да влагат, с цел да не изостанат от конкуренцията. Сделката сред Ameritrade и Charles Schwab е резултат на тази наклонност, откакто преди две години Ameritrade купи Scottrade за 4 милиарда $.

Консолидацията в бранша е подбудена от трансформацията на финансовия пазар в композиция с увеличаващата се конкуренция от онлайн брокери като RobinHood. От огромните пет брокера в Съединени американски щати са на път да останат три: Schwab, Fidelity и E*Trade, като към тази компания може да прибавим и Robinhood, който по брой на клиентите наближава най-малкия от трите E*Trade. Последните две компании имат към 3 млн. клиенти.

Fidelity със своите 5.4 трлн. $ активи под ръководство най-вероятно ще продължи да бъде най-големият брокер в Съединени американски щати след сливането сред Schwab и Ameritrade. Дистанцията обаче ще бъде съкратена доста, откакто към своите 3.6 трлн. $ активи по данни на годишния доклад от 2018 година Schwab ще добави 1.4 трлн. от Ameritrade.

Структурирането на новото сдружение

Двете компании чакат да приключат с процедурата до втората половина на 2020 година, в случай че сливането бъде утвърдено от регулаторите и акционерите им, излиза наяве от известието, публикувано до медиите. Към този миг желанията на двете компании са да продължат бизнеса си по остаряло му и да се конкурират до цялостното довеждане докрай на процедурата. След приключването на договорката, Ameritrade предизвестява ще се наложи да редуцира забележителна част от чиновниците си.

Най-големият акционер в Ameritrade сега - TD Bank, ще получи 13% от новото сдружение, от които 9.9% акции с право на глас. Останалите акционери в Ameritrade ще получат общо 18% в новото сдружение, а 69% остават за Shwab. Акционерите на Ameritrade ще имат опцията и да избират един член на борда на шефовете в новата компания, която ще се управлява от изпълнителния шеф на Shwab.

Допълните елементи по отношение на сливането ще бъдат изяснени, когато сливането получи зелена светлина от финансовия регулатор в Съединени американски щати, допълват от двете компании. Акциите на двете компании не престават да се повишават, като тези на Charles Schwab са се повишили с 10%, а на Ameritrade с 25%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР