„Новата коалиция - между ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане” и „Има такъв

...
„Новата коалиция - между ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане” и „Има такъв
Коментари Харесай

Момчил Неков: Новата коалиция обрича земеделието на фалити

„ Новата коалиция - сред ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, „ Възраждане” и „ Има подобен народ”, обрича българското земеделие на банкрути. Ако не приемем актуализацията на бюджета, това значи, че от 1 юли плануваните средства няма да стигнат до земеделските производители”. Това съобщи в студиото на „ Събуди се” зам.-земеделският министър Момчил Неков.

„ Това, което вършим, е да подпомогнем бранша. Заради това актуализацията на бюджета е толкоз належаща. За земеделие сме обезпечили 168, 5 милиона лв. единствено във краткотрайната рамка, като държавни средства. Допълнително, успяхме на Съвета на министрите да договорим 5% директна помощ от стратегия за развиване на селските региони, което се равнява на още 65 милиона лв. и 62 милиона лв. спешен резерв”, сподели още Неков.

По думите му не може да казваш, че искаш избори, само че да не предлагаш опция. „ Земеделието е закостенял бранш. Ако искаш нещо да се промени, би трябвало време. От 14 до 24 юни сме създали 6 експертни срещи с Европейската комисия”, добави зам.-земеделският министър.
На въпрос има риск от тройно повишаване на зърното, Момчил Неков съобщи следното:

„ Зърното има борсова цена. Зависи от спекулацията на пазарите. Това, което можем да създадем, е да подкрепяме земеделците още веднъж със субсидии”.

Той добави, че у нас няма риск от продоволствена рецесия.

„ Тази година се чака да бъде записана като една от рекордно положителните в бранш „ зърно”. В бранш „ плодове и зеленчуци” произвеждаме към 20%, другото е импорт. На седмична база чакаме намаляване на цените. Оръжейните краставици са паднали с 13%, вносните с 8%”, посочи зам.-министърът.

Според него главният проблем в селското стопанство са фрагментите.

„ Трябва да насочим всички старания сезонните служащи да бъдат привлечени и върнати у нас. В България за същото количество набрана годишна продукция, биха получавали повече средства. У нас просто берат 40-50 кг за седмица, а там 120-130”, посочи Неков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР