Новата книга на кинокритика, д-р Деян Статулов, разглежда пропагандните практики

...
Новата книга на кинокритика, д-р Деян Статулов, разглежда пропагандните практики
Коментари Харесай

Премиера в Сливен на книгата на на Деян Статулов „поръчани филми. Пропагандни практики в българското игрално кино “

Новата книга на кинокритика, доктор Деян Статулов, преглежда пропагандните практики и институции в българското игрално кино в интервала 1944–1989 година

Монографията има за цел да прегледа механизмите, средствата и институциите, посредством които се реализира пропагандата в българското кино (в частност игралното) в България. Това е първо по рода си проучване, което без да претендира за пълнота по тематиката, се пробва да прегледа процесите на киното в България от позиция на идеологическия и агитационен канон по времето на неговия социалистически интервал.

В предходната книга „ (Не)възможната независимост. Идеологическата цензура в българското игрално кино (1948–1989) ”, бяха изследвани механизмите за надзор и цензура над родната кинематография. Настоящата работа продължава посоката, като уголемява тематиката с опит за надграждане – по какъв начин киното е употребявано като средство за разпространяване и налагане на идеологическите правила на властта за операция.

Монографията се концентрира върху водещите институции и съществени механизми, които се употребяват за пробутване на комунистическата идеология със средствата освен на игралните филми, само че и другите страни на държавната кино промишленост в страната, като показ и разпространяване. Дадени са съответни образци с поръчкови филми и кино стратегии, които се трансформират в еманация и ослепителен образец за потреблението на игралното кино като инструмент за налагане на съответна политика.

„ Един от най-важните приноси на Статулов е посочването на корените на рисково ширещия се през днешния ден шовинизъм, в пропагандните мероприятия на комунистическата власт и реабилитацията на национализма, в това число със средствата на игралното кино, като държавна политика през 80-те години. Това е доста тъкмо наблюдаване на процесите, което респектира със своята новост. Високо правя оценка обстоятелството, че без значение от историческата тематика, цялата монография е обърната към днешното съществуване на движещите се облици “.

Проф. Ингеборг Братоева – Даракчиева

„ Д-р Деян Статулов е разкрил системата на цялостен надзор като деликатно замислена, проведена, координирана и настояща политическа конструкция, която управлява на разнообразни равнища системата на кинематографията. Той ясно потвърждава, че на всяка, на пръв взор, креативна служба или позиция стои правилен, тестван чиновник на Българска комунистическа партия или Държавна сигурност, който едва схваща от кино, само че знае по какъв начин да постанова партийния правилник. “

Проф. Иво Драганов

За създателя:

Деян Статулове лекар по кинознание и основен помощник в Института за проучване на изкуствата при Българска академия на науките (БАН). Има над 300 изявления в региона на филмовата история и рецензия (изследвания, рецензии, изявленията и др.). Като професионална реализация е бил сценарист и редактор на телевизионни излъчвания и формати, основен редактор на фестивалния вестник на „ Международен София Филм Фест “ и „ Златна роза “, както и програмен шеф на „ Дом на киното “ в София (2013–2015). Хоноруван учител е във Факултета по публицистика и всеобща връзка към СУ „ Св. Климент Охридски “, магистърска стратегия „ Продуцентство и изобретателна промишленост “. Преподавател по история на киното в сценичен лицей „ Любен Гройс “. Бил е съсценарист на телевизионното предаване за кино „ Като на кино “ (bTV Cinema) и кино наблюдаващ на предаването „ Преди обед “ (bTV). През 2022 година получава премията на СБФД „ Васил Гендов “ за оперативна рецензия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР