Новата HarmonyOS NEXT е подходяща за използване на различни устройства(снимка:

...
Новата HarmonyOS NEXT е подходяща за използване на различни устройства(снимка:
Коментари Харесай

Huawei обяви „чиста” HarmonyOS NEXT, без нито ред Android код


Новата HarmonyOS NEXT е подобаваща за потребление на разнообразни устройства
(снимка: Huawei)

Както се очакваше, Huawei показа в Китай новата си операционна система HarmonyOS NEXT, която, за разлика от елементарната HarmonyOS, не с е базира на Android AOSP. Освен това тази платформа въобще не е съвместима с Android и не йните приложения.

Разработчиците назовават ​​HarmonyOS NEXT „ чистокръвна Harmony ”, заради обстоятелството, че системата е построена върху ядрото Harmony и употребява приложения, написани особено за него.

На конференция Huawei съобщи, че ядрото на HarmonyOS е по-добро от обичайното ядро ​​(Linux, вероятно) и е доста уместно за потребление на разнообразни устройства във всички сюжети. HarmonyOS е създадена напълно вътрешно – от езика за програмиране до компилатора.

Huawei подчертава върху интегрирания AI модел (Pangu), който работи с рамката (фреймуърк) MindSpore. Налични са лична среда за разработка и програмиране, компилатор (Ark Compiler) и езици за програмиране (ArkTS / Cangjie). Ядрото се назовава HarmonyOS, файловата система е EROFS/HMDFS.

Според представители на Huawei, сега се създават над 200 приложения за HarmonyOS NEXT. Повече от 60 екипа са включени в плана за основаване на игри, като над 70 игри са в развой на разработка. Общо до края на годината се планува да се появят повече от 5 хиляди приложения за HarmonyOS NEXT.
още по темата
Новата платформа HarmonyOS NEXT се основава най-вече за китайския пазар, където позицията на Huawei е изключително мощна. Имайки поради триумфа на смарт телефоните от линиите Mate 60 и nova 12, сътрудниците на компанията интензивно вземат участие в създаването.

Анализаторите предвиждат, че до края на годината HarmonyOS може да изпревари iOS в Китай и да стане втората по известност мобилна операционна система в страната след Android. И поради капацитета на китайския пазар, това е много евентуален сюжет.

Затворената бета версия на HarmonyOS NEXT към този момент е налична за смарт телефони Huawei Mate 60, Mate 60 Pro и Mate X5. По проект, финалната версия на системата би трябвало да излезе през третото тримесечие на 2024 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР