Новата година ще дойде със сериозно поскъпване на живота. Вода

...
Новата година ще дойде със сериозно поскъпване на живота. Вода
Коментари Харесай

Новата година идва със сериозно поскъпване на живота

Новата година ще пристигна със съществено повишаване на живота. Вода и природен газ са ще са с нова цена, а поскъпналият ток за бизнеса може да повлече редица артикули и услуги.

От следващата година водата нараства в над 20 града. Цената на природния газ ще е с към 4 на 100 нагоре – това няма да оскъпи парно и топла вода, само че за тези, които се топлят на газ и за бизнеса, сметките ще са по-високи. Заедно с това върви и съществено повишаване на налога на старите коли. Чакат се и по-високи лихви по заемите, по-високи осигуровки за тези, които получават високи заплати.

Най-скъпата вода остава в Шумен. Кубикът ще коства 3,40 лева Илия Пенчев се пита защо ще заплаща нови 10 стотинки от горната страна, откакто водата, по думите му, е и некачествена.

В Народното събрание депутати, бизнес и регулатор пък търсиха отговор на въпроса за какво цената за тока на бизнеса на борсата скача с по 20 – 30%.

" Има заплаха да се стигне до повишаване на много артикули от първа нужда, приказваме за самун, месо”, съобщи Таско Ерменков от Българска социалистическа партия.

Опозицията сложи и въпроса дали няма картел на тези, които продават ток. Според енергийния регулатор за картел следи антимонополната комисия, а сходна инспекция може да трае години.

„ В никакъв случай отговорите не могат да бъдат дадени в границите на месец два”, сподели Иван Иванов от КЕВР.

Според енергийния министър Теменужка Петкова междинните цени на енергийната ни борса са най-ниските в района, само че за бизнеса пазарът изрично е килнат.

„ В множеството европейски страни битът заплаща 4 пъти по-висока електрическа енергия, в сравнение с бизнеса”, съобщи Константин Стаменов от Асоциацията на индустриалните консуматори на електричество.

Заради идните скокове в цените, от синдикатите пресметнаха, че страната би трябвало да усили най-малко 4 пъти обществените помощи.

„ Тези пари могат да стигнат за 2-3 дни прехрана на едно 3-4 членно семейство. Трябва и да се вкарат помощи за прилагане на вода”, разяснява Ваня Григорова от профсъюз „ Подкрепа”.

Поскъпването й е неизбежно, а хората като Илия могат да се надяват единствено общината да изиска от ВиК-то да се откаже или пък да отсрочи скока.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР