Новата детска болница е абсолютно недоразумение. Това каза пред изпълнителен

...
Новата детска болница е абсолютно недоразумение. Това каза пред изпълнителен
Коментари Харесай

Новата детска болница - в старото скеле, НМД - категорични, че ще продължат борбата за истинска

Новата детска болница е безусловно неразбирателство. Това сподели пред изпълнителен шеф на, част от националната гражданска самодейност за същинска детска болница, Георги Богданов след представянето на концепцията за Национална многопрофилна детска болница, което се състоя във ВМА. Той е безапелационен - недоволните родители ще продължат за същинска детска болница. 
" Това, което видяхме е остарялата болница, остарялото скеле, върху което над 6000 жители сме се подписали че е нещо, което не желаем. Премиерът Борисов даде обещание това скеле да бъде бутнато и в пространството да бъде издигната нова детска болница. Това, което ни се предлага в този момент е един бройлеров вид национална детска болница , което не е уместно ", разяснява той. По думите му, пробват се да натъпчат една детска болница в едно остаряло скеле. " Модерните лечебни заведения в света не са такива, като показаната ", акцентира той.
Богданов е безапелационен, че когато се строи нова болница са нужни нови способи, а тази структура сега не е подобаваща.

Концепцията бе показана в наличието на здравния министър и заинтригувани страни. Преди полемиката по разискването й, от Главболгарстрой показаха визията и главните детайли на бъдещата болница. Ето какво ще съставлява тя, съгласно арх. Иво Мечанов: 
" Познаваме нелицеприятния недовършен градеж, който е благосъстоятелност на Министерството на здравеопазването ", означи той и заяви, че точно там е планувано да бъде осъществена Националната многопрофилна детска болница.

Сградата е в югоизточната част на Медицинския комплекс, в непосредствена непосредственост до Майчин дом, с разгърната застроена повърхност от 47 156 кв. м. По думите му такава приключена структура вътре в медицинския комплекс, наоколо до всички лекари, е неповторима опция да бъдат съсредоточени на едно място всички клиники, отделения и браншове, които са нужни за една нова същинска и съвременна болница.
Той показа посредством визуализации архитектурната визия на постройката, достъпите до нея, спирките на метрото и градския превоз, разположението на отделенията и упования потенциал.

В постройката се планува да има 350 кревати за лежащо заболели деца и 50 кревати дневен стационар. Персоналът, който ще обслужва болничното заведение ще бъде сред 110 и 1200 индивида. В нея ще има над 36 разнообразни отделения, клиники и браншове, които ще покрият всички потребности за една съвременна детска болница, планува концепцията.
 Плоф. доктор Николай Младенов: Обществеността и специалистите още се лашкат какво да се прави с детската болница Плоф. доктор Николай Младенов: Обществеността и специалистите още се лашкат какво да се прави с детската болница
Предстои публично разискване за построяването на Националната многопрофилна детска болница. Създаването на една такава болница е тежък...
На по-долните етажи ще е централния вход с приемно-консултативните блокове, хирургичния блок, реанимационния блок, незабавното поделение, централната дезинфекция и други основни браншове за естественото действие на болничното заведение. На по-горните 8 етажа ще бъдат съсредоточени клиниките, стационарите и други зони. Целият финален етаж ще бъде напълно инсталационен за комплицираната постройка.

Ще има два подземни етажа, където ще са лабораториите, централната аптека, механически пространства, хранилища. На полувкопан етаж ще бъде проведен незабавния център с достъп от южната страна, откъм ул. " Хан Пресиян ", където ще има всичко належащо - триаж, шокова зала, операционни зали, кабинети, дневен стационал и кръвен център. В северната част ще има аптека за жители и ще бъде проведено храненето на цялата болница, зареждане с материали и прочие, уточни архитектът.
Централният вход ще бъде оптимално привлекателен с детски кътове, там ще бъде приемно-консултативният блок, там ще е позиционирана и образната диагностика, също център за хемодиализа. На горния етаж ще е хирургичният блок с доста операционни като ще има обособена зона за кардиохирургия и реанимация. Ще има и образователна зала с видеонаблюдение за образование на студентите. На идващия етаж ще бъдат ситуирани постоперативна реанимация и част от администрацията.
На идващите етажи ще бъдат клиниките. " Във всички стационари и всяка стая ще има независим хигиеничен възел и легло за клиент ", посочи архитектът.
 Протестиращите против метода на реализиране на Детската болница не имат вяра на почтена дума Протестиращите против метода на реализиране на Детската болница не имат вяра на почтена дума
В интерес на истината нито едно от нашите претенции не е задоволено. Изказано е желание от премиера да бъде бутнато остарялото скеле и...
На 10-я етаж ще бъдат клиники по ендокринология и травматология, а на последния онко-клиники и бранш за трансплантация на стволови кафези, планува концепцията.
Пенка Георгиева от Пациенски организации, някогашен член на Фонда за лекуване на деца, изрече утвърждение по време на разискването. " Считаме, че мястото е уместно. Концепцията е удовлетворяваща, ние я поддържаме, разчитаме на тези, които милеят за детското здраве - лекарите, да дадат съответни градивни оферти ", сподели тя.
Георги Богданов, изпълнителен шеф на Националната мрежа за децата, сплотяваща над 150 цивилен организации и съидейници не сдържа възмущението си и изрази изрично противоречие с предлаганата идея.

Ето какво сподели той в залата при публичното разискване: 
 Борисов: Решихме да съборим остарялата постройка за Детската болница Борисов: Решихме да съборим остарялата постройка за Детската болница
" С доста обич желаеме да създадем новата детска болница. Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да създадем, и златна да я направи...
" Ние сме едни от основателите, които са част от Националната гражданска самодейност за същинска детска болница. Това, което видяхме сега е реорганизация на остарялото скеле, което имаме в двора на Александровска болница. Преди към 2 месеца имахме срещи с някогашния министър на опазването на здравето при премиера Борисов,където беше казано, че това скеле ще бъде бутнато и ще се търси решение дасе направи нова същинска детска болница. Това, което видяхме с хубавите рисунки – благодарим доста на Главголгарстрой, не е удовлетворяващо, защото структурата и структурата не е добра.
Причините – таваните са ниски. Не знаем по какъв начин с това скеле ще можете да ги увеличите, с цел да станат метър и половина по-високи. Аз персонално съм бил в скелето и съм видял, без да съм експерт, че вътре има сталактити, сталагмити, има голям брой неща, които са изкорубени.
Най-важното, което желаеме да се знае е, че ние организирахме няколко митинга и желаеме да се обърне внимание, че тази постройка не е подобаваща за детска болница. Настояваме за няколко съществени неща, през които да минат както Главболгарстрой, по този начин и Министерството на здравеопазването – първо, да има конкурс за нова постройка , защото тази не е подобаваща.
В този конкурс да не вземат участие единствено медици. Вътре би трябвало да вземат участие и родители, изключително родители на деца, които постоянно обитават в болнично заведение. Това, което видяхме е още веднъж бройлеров вид болница, който не желаеме ".
Модераторът на публичното разискване педиатърът проф. Иван Литвиненко опита да отбрани височините на стаите и обърна внимание на преимуществото на дребните пространства, изтъквайки, че  огромните размери мъчно биха били затоплени. Възпротивявайки се на концепцията за конкурс той съобщи: " Да разгласяваме нови състезания, да вършим нови планове - това значи че множеството от присъстващите не знам дали ще видят нова болница. Не поисквам блуждаене още 15 години ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР