Новата библиотека на Варна отново е на дневен ред, а

...
Новата библиотека на Варна отново е на дневен ред, а
Коментари Харесай

Мястото на новата библиотека на Варна отново е на дневен ред

Новата библиотека на Варна още веднъж е на дневен ред, а полярните отзиви по отношение на плануваното място за градеж в паркинга и градинката до Община Варна не престават.

През 2015 година бе проведен за архитект на зданието, в конкуренция с над 370 съперници от целия свят победител стана холандското архитектурно студио „ Architechts for urbanity ”. През пролетта на 2018 година бе издадено позволение за градеж, а през 2020 година и може да бъде презаверено за още три години. През април 2024 г, изтичат и те.

В началото на януари т.г. за Moreto.net кметът на Варна разяснява, че разрешителното за градеж и реализирането на плана, определен след конкурс през 2015 година, изтича през април . Дотогава би трябвало да се обясни безапелационната позиция във връзка с мястото и бъдещето на сегашния план. Ако се стигне до решение за нова локация, ще се наложи и препроектиране, сподели тогава Коцев.

Гражданите на Варна имат разнообразни отзиви и терзания по отношение на определеното място, като през годините за друго уместно се разясняваше т.нар Дупката, а неотдавна и остарялата постройка на Руското консулство във Варна.

" Мястото, където е планувана да се осъществя библиотеката, не може да бъде променяно. То е градска градинка и зелена повърхност тъкмо до постройката на Общината. Това значи, че ще загубим няколко огромни дървета и част от зелените пространства, преди да ги изградим отначало, защото това е част от плана. ", разяснява в обществения си профил във фб Благомир Коцев и прибавя.
" Тя ще коства сред 50 и 60 милиона лв., които занапред следва да осигурим. Предишната общинска администрация е заплатила близо 1 милион лв. за архитектурния конкурс и удължение на разрешителното за градеж. Пари, които ще бъдат окончателно похабени, в случай че не се вземе решение за пускане на плана в околните месеци. "
Кметът Коцев моли в обществената мрежа " жителите да изкажат свободно мнението си за построяването на нова градска библиотека " под обявата му по тематиката.

Според визуализациите на извоювания план, постройката ще разполага със зелен покрив, където гости ще могат да отмарят и четат книги измежду зеленина и на чист въздух. На разположение ще имат и заведение. Прилежащата тераса пък ще разкрива красива панорама към града и морето. Основната активност на зданието ще бъде съсредоточена в петте съществени етажа. На партера ще има предверие. На процедура постройката ще събере на едно място всички отдели, книги и архиви на библиотеката, които сега са разпръснати в шест разнообразни здания в града. Предвиден е паркинг на три равнища за до 300 автомобила.

Интересен е и коментарът на проектант Максим Недков , който пресъздавайки със фотоси, положението на читалищата във варнеските квартали, изрича мнение, че счита " инвестиция в централна библиотека има смисъл само в композиция с инвестиция в разрастване на инфраструктурата на знанието в мрежата на града. В момента постройките от фотосите навяват носталгия и тягостно чувство на запуснатост.

Смятам, че във Варна имаме потребност от културна и просветителна среда, която е заслужено разпределена измежду тъканта на града. С други думи имаме потребност във всеки квартал да има по една модерна постройка, в която да ти е кеф да влезеш, с цел да получиш доза познание или допир с културно събитие. Нека бъде в мащаба на града и на средата към нея! Нека основава среда към нея! Нека бъде налична и канеща всеки минувач да надникне. Нека във всяка има по една дребна библиотека + зала за четене / танц / спорт / изобразяване / кръжоци + едно предверие с малко кафе и място за неофициални открити събития. И пред постройката да има пространство, което да я добавя: малко зеленина, малко сянка, две маси за шах и две пейки... може и нещо за катерене или за люшкане...

Ценя труда на всички сътрудници, взели участие в плана на централната библиотека. Оценявам и желанието и мотивацията постройката да се случи. Смятам че мястото е вярно определено и ще е от голяма изгода там да има библиотека.

Имам противоречие само с концепцията всичко и всичко да бъдат в една постройка. Смятам, че е заслужено ресурсът да бъде разпределян, вместо да се концентрира на едно място. ", разяснява той.

Според общественото мнение на проектант Ина Динева от E-ARCH пък:

Съвременна библиотека в съществуваща постройка (било то съветското консулство, ФК или някой зарязан мол) е предизвикателство, граничещо с невъзможното, още повече за изискванията в Бг. Функционалните и софтуерните условия на библиотечните здания са толкоз характерни, че всеки специалист, който е осведомен с тази типология здания, би се изненадал на сходни смели и недомислени оферти

Ново място като Дупката и пристанището не са подобаващи най-малкото тъй като са надалеч от публичен превоз, университети и учебни заведения. Това са основни предпоставки, с цел да може сходна постройка да действа съответно. Все отново желаеме парите, които се влагат, да имат някаква възвращаемост, нали!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР