Новак Джокович сподели, че трудното му детство му е помогнало

...
Новак Джокович сподели, че трудното му детство му е помогнало
Коментари Харесай

Джокович: Знам какво е да нямаш нищо, детството ми беше трудно


Новак Джокович показа, че сложното му детство му е помогнало да построи мощната душeвност, която е един от главните фактори за превръщането му в един от най-великите тенисисти в историята. На конференцията след вчерашната му победа над Роман Сафиулин на полуфинала в Тел Авив носителят на 21 трофеи от Големия шлем разяснява дуела с руснака и разкри дали е удовлетворен от представянето си в своята първа конкуренция в Тура от съвсем три месеца насам.

На въпроса на какво се дължи неговата пословична психическа резистентност, сърбинът отговори „ Мисля, че е резултат от средата, в която израснах. Както знаете, израснах в Сърбия през 90-те години, където животът беше доста сложен поради войната и глобите. Родителите ми трябваше да поставят невероятни старания и да търпят непрекъснати ограничения, с цел да имаме какво да ядем. Тенисът въобще не е на ниска цена спорт и по тази причина съм същински късметлия, че имах опция да се занимавам с него. Влюбих се в тениса и родителите ми ме подкрепяха, въпреки да им беше доста мъчно “.

„ Мисля, че тази резистентност, за която говорите, се дължи на това, че правя оценка живота, който пребивавам сега. Знам какво е да нямаш нищо, а по-късно да имаш толкоз доста. Това ти дава друга позиция и те кара да бъдеш непретенциозен и да оценяваш нещата, които доста хора одобряват за даденост. Тази настройка ми е пособия в доста значими моменти “ – добави международният №7.

Джокович разяснява и вчерашния си мач против Роман Сафиулин. Сърбинът завоюва изрично първия сет, само че се нуждаеше от тайбрек, с цел да се наложи във втория.

„ Започнах доста добре. Имах явен тактически проект, който реализирах по превъзходен в първите 30-40 минути от мача. След това той подвигна равнището и увеличи % си на вкаран първи сервис, до момента в който моят спадна. Рома стартира да играе по-агресивно от главната линия, до момента в който аз бях прекомерно отбранителен на моменти, вследствие на което вторият сет бе много оспорван. Можех да приключа мача, когато сервирах при 5-4, само че изиграх слаб гейм. Въпреки това резервирах хладнокръвие и демонстрирах най-хубавия си тенис тъкмо тогава, когато трябваше “.

„ Понякога има моменти, в които не се чувстваш добре на корта, ядосваш се и изразяваш отрицателни страсти. Точно това се случи. Доволен съм от метода, по който се оправих с сложната обстановка и съумях да задържа задоволително положително равнище, с цел да печеля мача. Раздразнението ми се дължеше както на неговата добра игра във втория сет, по този начин и на обстоятелството, че пропуснах голям брой положителни благоприятни условия. Въпреки това се оправих с предизвикването и това е отлично “.

Джокович бе запитан и дали е удовлетворен от напредъка си след завръщането в ATP Тура. „ Всяка победа е значима и ми оказва помощ доста. Не бях взел участие в шампионат от съвсем три месеца. Уимбълдън беше последният ми шампионат преди Тел Авив, тъй че за мен бе доста значимо да се показва мощно тук и да запиша няколко победи, с цел да натрупам убеденост и да си върна положителния темп. Дойдох тук с желанието да играя четири мача на сингъл и съумях да реализира тази цел “ – приключи Джокера.

В днепния мач за купата Джокович ще се изправи против Марин Чилич, като дуелът е плануван за 18:30 ч.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР