Новак Джокович покори за десети път в кариерата си Australian

...
Новак Джокович покори за десети път в кариерата си Australian
Коментари Харесай

Новак Джокович триумфира за исторически десети път на Откритото първенство на Австралия

Новак Джокович покори за десети път в кариерата си Australian Open след безапелационна победа над Стефанос Циципас 6:3, 7:6 (4), 7:6 (5). Двубоят за купата продължи два часа и 57 минути.
С успеха си в Мелбърн, която е негова 28-ма поредна, Джокович стигна до своята 22-ра купа от Големия шлем, което го изравнява на върха в класацията с Рафаел Надал. Като бонус към трофея той ще се завърне и на първото място в международната класация (днес от 4-та позиция).

Сърбинът изигра своя 33-ти край в шампионатите от Шлема. Той остава непобеден в тази фаза на Australian Open и завоюва последните четири съревнования в Мелбърн, в които игра (2019, 2020, 2021 и 2023).

По пътя към десетата си корона в Мелбърн Джокович загуби единствено един сет и това се случи във втория кръг. Той става и едвам вторият тенисист, който има 10 или повече трофеи в един шампионат от Шлема. Другият е Надал, който е 14-кратен първенец на Ролан Гарос.

Ноле затвърди наклонността той и Рафаел Надал да господстват в конкуренциите от Големия шлем. В последните 20 извършени шампионата (от Australian Open 2018 насам) единствено четирима други са стигали до купа: Роджър Федерер в Мелбърн и трима на US Open Доминик Тийм (2020), Даниил Медведев (2021) и Карлос Алкарас (2022). Останалите 16 трофеи са извоювани от Джокович (10) и Надал (6).

" Трябва да кажа, че това беше един от най-предизвикателните шампионати в живота ми, като се имат поради събитията, че предходната година не играх, а тази година се завърнах. Опитвам се да изживявам тези моменти. Това е дълго пътешестване. Само екипът и фамилията ми знаят през какво преминахме през последните четири или пет седмици. Бих споделил, че това евентуално е най-голямата победа в живота ми ”, сподели Джокович след финала.

``

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР