Новак Джокович е победителят в юбилейното 50-о издание на анкетата

...
Новак Джокович е победителят в юбилейното 50-о издание на анкетата
Коментари Харесай

Джокович е спортист №1 на Балканите. Двама българи в топ 10

Новак Джокович е спечелилият в юбилейното 50-о издание на анкетата на Българска телеграфна агенция " Спортист на Балканите ". За 2023 година тройката допълниха баскетболистите Никола Йокич (Сърбия) и Александър Везенков (България).

Наградата на тенисиста, който пази купата си на Откритото състезание на Австралия по тенис, получи изключителният и пълномощен дипломат на Република Сърбия в София Желко Йович, а тя му беше връчена от генералния шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев и от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев. Церемонията се организира в Музея на спорта на ст. " Васил Левски ".

В обичайното допитване участваха националните организации на страните от района - Българска телеграфна агенция (България), АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска Агенция (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Република Северна Македония), ХИНА (Хърватия), ФЕНА (Босна и Херцеговина) и АТА (Албания). За първи път във вота бяха включени АНСА (Италия), КНА (Кипър) и Косовапрес (Косово) като членове на Асоциацията на балканските новинарски организации от югоизточна Европа (ABNAse). Което значи, че допитването към този момент излиза отвън Балканите.

Новак Джокович събра 103 точки и заслужи премията за рекорден осми път след 2011-2015-а, 2019 година и 2021 година. Белградчанинът е №1 в международната класация и направи един от най-силните си сезони в тениса. Той игра финали във всичките четири шампионата от Големия шлем,  като завоюва три от тях, а за похлупак и финалите на ATP.

Втори със 72 точки се подреди Никола Йокич, който победи с купата в Националната баскетболна асоциация с " Денвър Нъгетс " и беше определен за най-полезен състезател във финалите.

Трети с 38 т. е класиран Александър Везенков. Българинът направи поредна мощна година, в която беше определен за най-полезен баскетболист в Евролигата и с " Олимпиакос " игра край в най-престижния клубен шампионат на Стария континент, изгубен трагично от " Реал " (Мадрид). През лятото той подписа контракт със " Сакраменто Кингс " и стана вторият българин в НБА.

Отличието на Везенков получи президентът на БФ баскетбол Георги Глушков - от министъра на спорта Димитър Илиев.

Другият ни представител в топ 10 е Боряна Калейн, класирана на девето място с 21 точки. Тя завоюва златото в самостоятелния многобой на Европейското състезание, както и международната и европейската отборна купа с националния отбор в художествената гимнастика. Тя взе още доста медали.

" Благодаря за оказаната чест и за уважението да бъда номинирана, както и да заслужа деветото място. Това е самопризнание както за мен, по този начин и за моите треньори. Надявам се тази година да имам повече триумфи и да подобря мястото ми в тази ранглиста ", съобщи Калейн в изявление за Българска телеграфна агенция след церемонията.

Общо 58 спортисти получиха гласове в анкетата тази година, като от българите бяха посочени още европейският първенец по повдигане на тежести Карлос Насар, който сложи и нов международен връх в изтласкването, както и международната вицешампионка по карате в категория до 55 кг Ивет Горанова. Насар раздели 25-ото място с 8 точки, а Горанова е 49-а с 2 пункта.  
Топ 10 в анкетата " Спортист на Балканите " за 2023 г:
1. Новак Джокович (Сърбия),  тенис - 103 точки

2. Никола Йокич (Сърбия), баскетбол - 72

3. Александър Везенков (България), баскетбол - 38

4. Милтиадис Тентоглу (Гърция), лека атлетика - 36

5.  Ивана Шпанович (Сърбия), лека атлетика) - 35

6. Франческо Баня (Италия), мотоциклетизъм - 32

7. Мелиса Варгас (Турция), волейбол -31

8. Джанмарко Тамбери (Италия), лека атлетика - 27

9. Боряна Калейн (България), художествена гимнастика - 21

10. Симона Радиш (Румъния), гребане - 19
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР