Новак Джокович е един от най-успешните индивидуални спортисти в историята

...
Новак Джокович е един от най-успешните индивидуални спортисти в историята
Коментари Харесай

Джокович: Спомням си как баща ми извади 10 германски марки и каза, че имаме само това

Новак Джокович е един от най-успешните самостоятелни спортисти в историята и е прочут в целия свят. Сърбинът е четирикратен притежател на премията " Лареус ", която се връчва годишно на най-заслужилия спортист от спортната общественост и по неофициални данни положението му се прави оценка на над 220 милиона $. Животът на Джокович обаче не постоянно е бил толкоз бляскав и той е трябвало още в ранна детска възраст да се конфликта с допустимо най-тежки тествания, минавайки през войната в Югославия и бедността на неговото семейство. Именно това обаче е формирало шампионския темперамент на досегашния номер едно, който неотдавна показа за тежките мигове в детството си:

" Спомням си по какъв начин в един миг татко ми извади една банкнота от 10 немски марки, сложи я на масата и сподели, че имаме единствено това. По това време нещата не опираха до тениса, а до това да оцелеем като семейство и да имаме самун в всекидневието си. Някак обаче родителите ми се оправиха в тази обстановка. Те бяха страховит тим. Дълго време те успяваха да скрият голям брой детайлности, които ги караха да страдат и трябваше да жертват доста, с цел да продължа да преследвам любовта си към тениса. Имаше обаче моменти, когато не можеха да скрият протичащото се от мен и аз можех ясно да видя какво се случва.

Майка ми постоянно е била главният дирек в фамилията. Тя е извънредно постоянен човек и постоянно ни е държала дружно. Това е една мощна и същински вдъхновяваща жена, която е трябвало да се оправя с четирима мъже в един дребен апартамент и непрекъснато да се грижи за нашите потребности и ползи. Моята майка е направила всичко допустимо по силите си за нас и бих споделил, че е супергерой.



Тогава безспорно се е изисквало голяма храброст да бъда подсилен в фантазията си да се трансформира в професионален тенисист, имайки поради бюджета ни от 10 немски марки за петчленно семейство. Когато на корта намеря вътрешна мощ в мен да продължа борбата, то това наличието на татко ми.

В един миг имахме оферта да заиграя за Англия, която беше доста изкушаваща. Родителите ми имаха обезпечена къща и работа в страната, а всички мои разноски щяха да бъдат покрити, тъй че животът ни можеше да се улесни доста. Не споделям, че щеше да бъде неточност, в случай че я бяхме приели и не се знаеше къде щеше да ни води ориста, само че имам вяра, че за всичко има причина и съм благополучен по какъв метод се развиха събитията.

Истината е, че решението беше по-скоро на майка ми и татко ми, макар че бях включен в диалозите по тематиката. Честно казано през цялото време не харесвах сходна концепция и не смятах, че мога да бъда благополучен там. Разбирах обаче, че нещата са надалеч по-сложни и в последна сметка моите родители поеха риска да останем в Сърбия и останалото е история " - приключи балканецът.

Източник: Sportskeeda

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР