Нова зелена идея за столицата – архитекти предлагат да бъде

...
Нова зелена идея за столицата – архитекти предлагат да бъде
Коментари Харесай

Старите жп релси в София стават зелена велосипедна връзка между парковете


Нова зелена концепция за столицата – архитекти оферират да бъде построено " зелено околовръстно ". За задачата изоставени ЖП линии ще бъдат превърнати в зелени връзки сред всички паркове в София, осведоми bTV. Светослав Александров наследява любовта към архитектурата от татко си, а до момента в който учи в Германия дружно с сътрудника си Християна Василева, виждат цялостната смяна на неизползваемите индустриални линии в парк. И проектира сходен в София.

„ Идеята ни е те да бъдат непокътнати първо като аварийно трасе за Топлоелектрическа централа, да могат да се употребяват, само че да може да се кара велосипед, да има опция за разходка пешком и по тези релси. Мислехме, че може да има нещо като атракция - човек да си наеме велосипед, който да е закачен на релсите”, споделя Християна Василева.

Евентуалнотото пешеходно зелено околовръстно ще е дълго повече от 32 километра. Общината към този момент договаря за терените с Национална компания " Железопътна инфраструктура ", която е притежател на огромна част от линиите от предишния век. „ Линейният парк е връзката, която липсва сред всички паркове, които София има и по този метод ще създадем една напречна връзка, която ще облекчи придвижването и на пешеходци и велосипедисти”, твърди основният проектант на София Здравко Здравков.

Сумата за построяването към момента не е изчислена, само че проектант Александров и от в този момент е сигурен в изгодата. " Зелената линия " ще свързва хората от всички квартали – и в покрайнините, и в центъра, възнамерява архитектът.

Финализираме диалозите с министъра на превоза и имаме подготвеност да стартираме построяването на първия стадий - линеен парк, с места за отмора, спорт и велоалея - от гара " Пионер " под бул. „ Цариградско шосе “ зад „ Арена Армеец “ през съществуващата естакада на бул. „ Шипченски проход “ до Висшето транспортно учебно заведение, разгласи столичният кмет Йорданка Фандъкова в обществените мрежи. Разглеждаме и предлагането за развиване на зеленото трасе – линеен парк с велоалея – и по бул. „ Т. Каблешков “ – по река Владайска – до стадион „ Септември “, където да се употребява ж.п. трасето по бул. „ Вардар “, добавя тя.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР