Нова Зеландия заяви в петък, че е запозната с разузнавателна

...
Нова Зеландия заяви в петък, че е запозната с разузнавателна
Коментари Харесай

Нова Зеландия загрижена от китайски шпионаж в страната


Нова Зеландия съобщи в петък, че е осведомена с разследваща активност, обвързвана с Китай във и против островната страна и Тихоокеанския район.

Това съставлява зериозен проблем за Нова Зеландия, сподели Новозеландската разследваща работа за сигурност (NZSIS) в годишния си отчет.

Китайското посолство в Уелингтън съобщи, че е " мощно недоволно и твърдо се опълчва " на обвързваното с Китай наличие в отчета, потвърждавайки, че китайското държавно управление организира " естествен " продан с китайски жители оттатък океана в сходство с интернационалното право.

Китай се надява, че съответните страни могат да основат отворена, приобщаваща и недискриминационна среда за китайските жители в чужбина и локалните китайци, се споделя в изказване на посолството.

Обвиненията, повдигнати против Китай, са последните в поредност от скорошни мнения на държавното управление на Нова Зеландия, очертаващи загрижеността по отношение на напористото държание на Китай и неговото дестабилизиращо влияние.

Нова Зеландия, част от алианса за разузнаване и сигурност " Петте очи ", който включва Австралия, Англия, Канада и Съединените щати, исторически е възприела по-помирителен метод към Китай, най-големия си търговски сътрудник, само че през последните месеци по-често обществено показва угриженост по отношение на дейностите на страната.
 Нова Зеландия загрижена за сигурността в Тихоокеанския район
Нова Зеландия загрижена за сигурността в Тихоокеанския район

Премиерът Крис Хипкис посочи, че е значимо да се построи разговор с Китай

Докладът, озаглавен " Средата на заканите за сигурността на Нова Зеландия 2023 година " , се оповестява обществено за първи път като част от държавна смяна за по-добро информиране на новозеландците за рисковете, пред които е изправена страната. Докладът идва два месеца преди общи избори.

Докладът също по този начин акцентира активността на " непозната интервенция " от Иран и Русия.

Въпреки това се споделя, че най-забележителният случай на интервенция е продължаващото ориентиране към разнообразните етнически китайски общности в Нова Зеландия от групи и лица, свързани с китайското разузнаване.

Докладът прибавя, че в по-широк проект интернационалната среда за сигурност, в която Нова Зеландия работи, в този момент е по-предизвикателна и по-малко предвидима, в сравнение с през последните десетилетия.

" Нашите връзки с други страни от Тихоокеанския район и споделените ни ползи в постоянен, кротичък, проспериращ и резистентен роден район ще привлекат вниманието на задграничните разследващи служби " , се споделя в отчета. Докладът прибавя, че тези разследващи служби са желали да осведомят непознати държавни управления върху политиката и тактиката на държавното управление и да намерят способи да основат по-благоприятни условия за себе си.

Иранското посолство в Уелингтън не отговори незабавно на искане за коментар, до момента в който съветското посолство разкритикува " намесата " на Нова Зеландия в съветските вътрешни работи, като разяснява обществено лишаването от независимост на Алексей Навални.

Андрю Хамптън, общоприет шеф по сигурността на NZSIS, сподели в изказване, оповестено дружно с отчета, че конкуренцията сред страните става все по-остра, което кара някои да търсят полза посредством " подривни и нечестни " действия.

Докладът на разузнаването също по този начин отбелязва, че софтуерните нововъведения, световната икономическа неустойчивост и намаляващото обществено доверие също съставляват закани.

" Нашата среда на опасност се развива с темпове и към този момент наподобява видимо друга, както и по-сложна, по отношение на това, което се наблюдаваше по същото време предходната година ", прибавя той.
 Китай желае да активизира цялата нация в контрашпионаж
Китай желае да активизира цялата нация в контрашпионаж

Трябва да се сътвори система, която прави " обикновено " присъединяване на масите в контрашпионажа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР