Нова Зеландия стана първата държава в света, която разшири забраната

...
Нова Зеландия стана първата държава в света, която разшири забраната
Коментари Харесай

Нова Зеландия забранява найлоновите торбички за пресни стоки в супермаркетите

Нова Зеландия стана първата страна в света , която разшири възбраната си за найлонови торбички в супермаркетите като обгръща и тези за предпазване на плодове или зеленчуци. Този ход, който влезе в действие в събота, е част от по-широка държавна акция против пластмасата за еднократна приложимост, предава „ BBC “.

Повечето клиенти към този момент носят личните си чанти в магазините, откакто торбичките бяха неразрешени през 2019 година През последните години доста страни постановиха такси или възбрана за найлоновите торбички.

„ Нова Зеландия създава прекалено много боклуци, прекалено много пластмасови боклуци “, разяснява заместник-министърът на околната среда Рейчъл Брукинг , добавяйки, че повече от 1 милиард найлонови торбички са били „ спестени “, откогато възбраната за по-дебели торбички влезе в действие през 2019 година

Очаква се новият ход да предотврати потреблението на 150 милиона найлонови торбички годишно .

Критиците показаха опасения, че купувачите могат просто да слагат питателните артикули в хартиени торби за еднократна приложимост, които към момента се оферират в супермаркетите.

„ Все още си коства да създадем това, само че в действителност желаеме да понижим опаковките за еднократна приложимост. (…) Така че желаеме хората да носят свои лични чанти, а супермаркетите продават торбички за многократна приложимост “, съобщи Брукинг.

Веригата супермаркети „ Countdown “, която ръководи повече от 185 магазина в цялата страна , стартира да продава полиестерни мрежести чанти за многократна приложимост. Компанията се надява, че това ще насърчи купувачите да употребяват торбички за многократна приложимост за плодове и зеленчуци.

„ Знаем, че смяната е сложна и ще им отнеме известно време “, сподели Катрин Лангабир, началник на отдела за резистентност в магазина. „ Имаме и клиенти, които мрънкат. “

Правителството на Нова Зеландия реализира прогрес по други начинания за справяне с изменението на климата . През октомври беше препоръчано облагане на парниковите газове, създавани от селскостопански животни като овце и говеда. Първата в света сходна скица ще накара фермерите да заплащат под някаква форма за селскостопански излъчвания до 2025 година Селскостопанската промишленост на страната съставлява към половината от нейните излъчвания.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР