Нова Зеландия ще стане една от малкото страни в света,

...
Нова Зеландия ще стане една от малкото страни в света,
Коментари Харесай

Новозеландският парламент прие платен отпуск за жени, претърпели спонтанен аборт

Нова Зеландия ще стане една от дребното страни в света, където страната обезпечава заплатен отпуск на чиновници, които са претърпели импровизиран аборт. Решението беше единомислещо признато в сряда. Служителите в страната ще имат право на три дни отмора.

Според Джини Андерсън, която внесе предлагането в Народното събрание, по този метод Нова Зеландия става едвам втората страна в света, която предлага такова нещо на дамите, претърпели импровизиран аборт. Другата страна с сходен закон е Индия, където дамите имат право на 6 седмици отпуск, в случай че пометнат.

Снимка: Getty Images

„ Надявам се, че въпреки да сме измежду първите, няма да сме последните “, сподели още Джини Андерсън. „ Надявам се, че и други страни ще основат състрадателни и почтени политики за отпуските, като признаят болката и страданието, които идват при спонтанния аборт и мъртвородените деца. “

Нова Зеландия има история в правенето на политика, която е в полза на дамите. Това е първата самостоятелна страна, която дава право на дамите да гласоподават – още през 1893 година Страната обаче има и съществени пропуски, като да вземем за пример декриминализирането на аборта, което беше признато едвам предходната година.

По време на полемиките в новозеландският парламент беше посочено, че доста работодатели в страната по този начин или другояче дават заплатен отпуск на дамите, претърпели импровизиран аборт. Същевременно обаче има и такива, които принуждават дамите да си вземат болничен „ във време, в което претърпяват голяма загуба “.

Надеждата на Джини Андерсън е, че новият закон ще помогне да се отстрани стигмата към спонтанния аборт.

Още за правата на бременните дами и майките по света може да прочетете на уеб страницата:
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР