Нова Зеландия почете днес паметта на жертвите на двете нападение

...
Нова Зеландия почете днес паметта на жертвите на двете нападение
Коментари Харесай

Нова Зеландия отбелязва две години от атентата в Крайстчърч

Нова Зеландия уважи през днешния ден паметта на жертвите на двете нахлуване против джамии в град Крайстчърч през 2019г., съобщи ДПА. Петдесет и един души починаха при нападенията против джамиите " Ал Нур " и " Линуд " на 15 март 2019 година, доста хора бяха ранени.

На дребна гала в ботаническата градина на Крайстчърч отекна звънът на Камбаната за мир по света. В двете джамии имаше молебствия в стеснен кръг.

Голямото възпоминание за починалите беше в събота. Тогава бяха прочетени имената на всички жертви. Събитието беше проведено от локалната мюсюлманска общественост, държавното управление, маорското племе нгаи туаурири и беше излъчено онлайн. Миналата година паметна работа не се състоя поради епидемията от ковид.

Светът към момента има потребност да приказва за расизма и концепцията за превъзходството на бялата раса, съобщи през днешния ден министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, в деня, когато се навършиха две години, откогато бял супремасист атакува двете джамии в Крайстчърч, съобщи Ройтерс.

Въоръжен с полуавтоматични оръжия, австралиецът Брентън Тарант мазета 51 души и рани десетки, откривайки огън по богомолците. Малко преди този момент той популяризира расистки манифест и излъчи стрелбата си онлайн във Facebook. Атаката отприщи международен спор за опасността от последователите на концепцията за превъзходството на бялата раса.

" Светът би трябвало да води този диалог ", сподели през днешния ден Ардърн на конференция и добави, че не е заслужено да се твърди, че защото терористът е бил австралиец, Нова Зеландия няма отговорност за случилото си. Членове на нашата мюсюлманска общественост изпитваха в действителност отблъскващ расизъм преди офанзивата на Тарант в своите лични общности, сподели Ардърн. Тя посочи, че всеки водач по света носи отговорност, тъй като гласът му може да бъде излъчен на всички места, когато и да е. Държавите би трябвало да вземат поради това, сподели Ардърн.

Миналата година тя сервира извинения, откакто кралска комисия, проверяваща най-голямото всеобщо ликвидиране, откри, че преди офанзивата на Тарант новозеландските организации за сигурност са били съвсем напълно съсредоточени върху засичане на закани от ислямски тероризъм.

Ардърн сподели, че е бил основан фонд на стойност 1 милион новозеландски $ (719 800 щатски долара) в интерес на членовете на локални общности и са били взети и други ограничения.

Запитана дали в този момент Нова Зеландия е доста по-сигурно за мюсюлмани място спрямо преди две години, министър-председателката сподели, че не тя е индивидът, който би трябвало да отговори на този въпрос. Това може да направи единствено мюсюлманската общественост, уточни Ардърн и уточни, че към момента има работа, която би трябвало да бъде свършена.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР