Нова Зеландия очаква събитие, което досега не се е случвало

...
Нова Зеландия очаква събитие, което досега не се е случвало
Коментари Харесай

Нова Зеландия очаква новина: премиерът да роди

Нова Зеландия чака събитие, което до момента не се е случвало в историята ѝ – министър председателят да роди. 37-годишната Джасинда Ардърн към този момент е най-младата жена, заела поста министър-председател в света, а с раждането на първото си дете ще разбие още едно табу. Тя е едвам вторият настоящ министър председател, който ще роди по време на мандата си (Беназир Бхуто направи това през 1990-та година.)

Ардърн, чийто термин е през днешния ден, е подготвена да излезе в майчинство. То ще продължи шест седмици, след което главните грижи за детето ще бъдат поети от колегата ѝ – Кларк Гейфорд, който е водещ на телевизионно шоу за лов на риба.

Как ще работи държавното управление

През тези седмици отговорностите ѝ ще бъдат поети от вицепремиера Уинстън Питърс, който управлява националистите от " Първо Нова Зеландия ". На изборите предходната година лейбъристите на Ардърн завоюваха 46 депутатски места в 120-членния парламент, а Националната партия – 56. След дълги договаряния младата Ардърн убети 73-годишния Питърс да образуват коалиция и с неговите 9 депутати сътвори държавно управление на малцинството, подкрепяно и от Зелените.

 Джасинда Ардърн и Кларк Гейфорд на банкет при кралица Елизабет Втора.
© Associated Press

Джасинда Ардърн и Кларк Гейфорд на банкет при кралица Елизабет Втора.

Според The Australian преходът към този момент е квалифициран и ще бъде безпроблемен. По времето, в което Питърс ще замества, няма да се взимат значими държавни решения, в случай че няма изключителна обстановка. " Ще упражнявате функционалностите и пълномощията на министър председател, консултирайки се с мен, когато е належащо, изключително по въпроси от забележителен политически, стратегически или публичен интерес, или по въпроси на националната сигурност ", написа в документа, квалифициран от Ардърн за случая.

Тя твърди, че ще работи дружно с Питърс, от вкъщи си. " Нека да се знае: не съм умряла, не съм напуснала страната. Ще бъда в Сандрингам и ще бъда на линия ", сподели тя пред телевизия TVNZ предходната седмица.

Кариерата и майчинството

Ардърн стана водач на лейбъристите предишното лято, два месеца преди изборите. На вота на 23 септември нито една от партиите нямаше болшинство, което направи националистите значим състезател във образуването на държавно управление. Месец по-късно тя встъпи в служба и разгласи бременността си през януари.

 Двойката по време на конференцията, с която Ардърн разгласи бременността си.
© Associated Press

Двойката по време на конференцията, с която Ардърн разгласи бременността си.

Ардърн е заченала естествено, евентуално към времето на парламентарните избори. В следващи изявленията тя описа, че лекари са я предизвестили, че с колегата ѝ може би ще имат проблеми със зачеването и случилото се е било прелестна изненада за фамилията, въпреки да е схванала новината по средата на съдружните договаряния.

Но още преди бременността ѝ да бе известна или даже да бе факт, Ардърн се изправи пред сексистки въпроси. В първото си изявление откакто стана водач на лейбъристите, тя бе запитана възнамерява ли да има деца – въпрос, който никой в никакъв случай не задава на мъжете в политиката, въпреки те също да стават родители.

Възможността за гъвкаво работно време е сериозно значима, с цел да сме сигурни, че пред дамите няма бариери в работата, изключително когато имат и фамилни отговорности, разяснява пред организация " Блумбърг " министърът за дамите Ан Джентър, която също чака дете.

Комисарят по равните благоприятни условия за претовареност Джаки Блу пък уточни, че е изключително значим приносът на колегата на Ардърн. " Много е значимо да имаме мъже, които по образеца на Кларк Гейфърд, афишират с горделивост, че ще поемат главните грижи ", сподели тя. " Родителството би трябвало да бъде одобрявано като значима и смислена работа, а не като нещо непрестижно ".

Само 61% от дамите в Нова Зеландия се връщат на работа в първата година след раждането и нормално губят 4.4% от заплатата си, откакто станат родители. При мъжете, които станат татковци, такава разлика не се следи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР