Нова заплаха е надвиснала над обикновените домашни потребители на интернет

...
Нова заплаха е надвиснала над обикновените домашни потребители на интернет
Коментари Харесай

“Криптоджакинг” – новата заплаха за потребителите и компаниите

Нова опасност е надвиснала над елементарните домашни консуматори на интернет и над бизнес корпорациите – криптоджакинг, съобщи Телевизия Европа.

Това е нерегламентирано навлизане в домашния ви компютър или мобилен телефон за “копаене” на криптовалута. Над 40% от тези офанзиви стават през домашните рутери – устройствата, през които минава целият интернет трафик. Те би трябвало да са доста добре предпазени, с цел да устоят на неоторизиран пробив в сигурността.

„ Най-голямата опасност, регистрирана в нашия отчет, е така наречен криптоджакинг – развой, при който вашият настолен компютър, мобилен телефон или домакински рутер е хакнат за да се копае криптовалута. Така компютрите се употребяват за печелене на пари, като неприятните употребяват вашите машини за тази цел. “, разяснява шефът по сигурността в “Симантек” Кевин Хейли.

Експертите по кибер сигурност поучават постоянно да се обновява рутера с най-новия програмен продукт и да се промени фабричната му ключова дума. Тогава рискът хакерите да го пробият е най-малък.

„ Как средностатистическият консуматор да разбере, че компютърът му се употребява за кражба на криптовалута – в случай че вентилаторът се върти прекомерно бързо, в случай че устройството загрява или пък се забавя прекалено много. Тогава т.нар криптопохитители употребяват цялата процесорна мощ на вашето устройство, с цел да крадат виртуални пари. На процедура крадат от вашите запаси, с цел да вършат пари. “, коментира Хейли.

Освен самостоятелните консуматори на мрежата, в цел на крадците на криптовалута ще се трансфорат и огромните корпорации с високоскоростната процесорна мощ на техните компютърни системи, предизвестяват от “Симантек”.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР