Нова възможност за по-бързо и лесно саниране на сградите се

...
Нова възможност за по-бързо и лесно саниране на сградите се
Коментари Харесай

Санирането с пари от Плана за възстановяване ще става и с ЕСКО договори

Нова опция за по-бързо и елементарно саниране на постройките се разкрива за семействата по втория стадий от програмата за енергийно възобновяване към Плана за възобновяване. Става въпрос за финансиране и осъществяване на плановете посредством така наречен контракти с обезпечен резултат (ЕСКО договори), които доста могат да улеснят притежателите при кандидатстване за възобновяване на многофамилните жилищни здания.Най-общо, като притежателят на жилището изплаща задължението си през сметките за отопление. Или по-точно през спестяванията, които се получават.

Нова опция за по-бързо и елементарно саниране на постройките се разкрива за семействата по втория стадий от програмата за енергийно възобновяване към Плана за възобновяване. Става въпрос за финансиране и осъществяване на плановете посредством така наречен контракти с обезпечен резултат (ЕСКО договори), които доста могат да улеснят притежателите при кандидатстване за възобновяване на многофамилните жилищни здания.

Най-общо, като притежателят на жилището изплаща задължението си през сметките за отопление. Или по-точно през спестяванията, които се получават.

Програмата " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - стадий II " (в развой на обработка на постъпилите оферти от завършилото неотдавна публично обсъждане) планува за кандидатстващите до декември 2023 година даване на 80% безплатна финансова помощ за енергийно възобновяване. Изисква се обаче 20% самоучастие на притежателите, което от време на време може да се окаже проблем, защото някои семейства срещат компликации за обезпечаване на нужните финансови средства в къси периоди.
Реклама
Затова в Насоките за кандидатстване по програмата към този момент е планувана опция за потребление на така наречен ЕСКО механизъм, или контракт с обезпечен резултат. При този тип договаряне ЕСКО компанията финансира инвестицията, която след това се изплаща 100% от осъществените бъдещи енергийни спестявания. В случая потребителят продължава да заплаща както и до момента за отопление, а изпълнителят печели от разликата сред старите сметки и новите, които се получават след санирането. Това освен, че изисква в действителност да бъде реализиран резултат, което подсигурява качествено осъществяване, само че и би помогнало в ускоряването на процеса, което е значимо предвид на обстоятелството, че над 90% от жилищата у нас се нуждаят от саниране.

Чрез ЕСКО контракта се вкарват годишни финансови гаранции за реализация на плануваните икономии на сила. Това на процедура значи, че в случай че плануваните енергийни спестявания не се осъществят, притежателят ще получи финансови обезщетения. Аналогично на гаранционния период, съпровождащ новото съоръжение или качеството на осъществяване на строителните действия и материали, плануваните икономии на сила стават обект на финансов ангажимент от страна на ЕСКО компанията при положение на несъблюдение.
Как работи механизмът?
ЕСКО съставлява интегриран бизнес модел, при който компаниите реализатори обезпечават независимо нужния финансов запас за покриване на инвестицията, създават енергийни обследвания и други нужни предпроектни изследвания, осъществят енергоспестяващи ограничения, след което подсигуряват заложените икономии на сила посредством механизъм на финансови обезщетения. От позиция на семействата процесът включва няколко стъпки:

Решение на Общото заседание на етажната благосъстоятелност за присъединяване в програмата за възобновяване посредством механизъм на контракт с обезпечен резултат (ЕСКО). Следва съглашение за партньорство със съответната водеща община; Изготвяне на предпроектно изследване от страна и за сметка на ЕСКО компанията; Финансиране на ограниченията - 80% безплатна финансова помощ по програмата и 20% от ЕСКО компанията Изпълнение на ограниченията за енергийна успеваемост от страна на ЕСКО компанията Застраховка - при положение на недостигане на заложените спестявания ЕСКО компанията компенсира разликата.
Реклама
Важен подробност е, че механизмът се поддържа интензивно от Европейска комисия, а ЕСКО договорът е регламентиран в националното законодателство и има насъбран дълготраен опит от използването му. Няколко са самодейностите и организациите, с помощта на които ЕСКО механизмът бе припознат в Плана за възобновяване и резистентност. На първо място, това е планът, финансиран по стратегия " Хоризонт 2020 ", FinEERGo-Dom в лицето на колегата за България - " Еконолер ". Проектът цели да репликира сполучливия латвийски опит за реставрация на многофамилни жилищни здания в пет страни - Полша, Румъния, Австрия, Словакия и България.

Сериозен е и приносът на българската ЕСКО асоциация - Алианс за енергийна успеваемост, член на Глобалната ЕСКО мрежа и админ за България на Еврейския ЕСКО кодекс, както и самодейностите под егидата на плана BeSmart H2020 за поддръжка на вложенията в енергийна успеваемост.
Свързани публикации Нулеви излъчвания на новите здания от 2028 година желаят евродепутатите 16 март 2023, 13:42 Заводи и хотели получават 235.2 млн. лева за енергийна успеваемост 25 януари 2023, 17:20 Неточности и неточности в програмата за саниране 25 януари 2023, 10:25
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР