Нова вълна синдикални протести срещу пенсионната реформа, от 62 на

...
Нова вълна синдикални протести срещу пенсионната реформа, от 62 на
Коментари Харесай

Франция се готви за 12-и кръг на национални стачки срещу пенсионната реформа

Нова вълна синдикални митинги против пенсионната промяна, от 62 на 64 години, залива през днешния ден Франция, предава ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Властите чакат по улиците да излязат сред 400 хиляди и 600 хиляди души, а за спазването на реда ще наблюдават 11 500 служители на реда, 4200 от които в Париж. " Ройтерс " отбелязва, че това ще е дванадесетият народен ден на митинги против законопроекта.

Някои влакове ще бъдат спрени и могат да се чакат протестни дейности измежду служащите в рафинериите, сметосъбирачите и учителите в миг, когато изследванията на публичното мнение демонстрират, че огромно болшинство от гласоподавателите към момента са срещу увеличението на възрастта за пенсиониране.

Но стачните дейности изгубиха мощ и последните манифестации събраха по-малко хора от рекордните 1.09 милиона

Протестите идват ден преди утрешното решение на Конституционния съвет за препоръчаната промяна, като той може да я анулира - напълно или отчасти, само че може и да я одобри, показва " Ройтерс ".

 Бесни на Макрон, протестиращи нападнаха обичания му ресторант в Париж Бесни на Макрон, протестиращи нападнаха обичания му ресторант в Париж

Съветът може да анулира промяната, в случай че реши, че тя нарушава конституцията, а опозицията приканва за вземането на такова решение. Това би било огромна победа за протестиращите и синдикатите, само че и унизителна загуба за президента Еманюел Макрон, който ще би трябвало да стартира от нулата, в случай че желае въпреки всичко да реформира пенсионната система.

Конституционни специалисти са на мнение, че надали Съветът ще отхвърли напълно промяната, а по-скоро ще утвърди повишението на пенсионната възраст, само че ще изиска известни промени в проекта.
Но даже и Съветът да утвърди промяната, борбата ще продължи, защото опозицията възнамерява свикването на референдум по въпроса. За задачата би трябвало да се откри поддръжката на болшинство в Народното събрание, което към този момент е реалност, само че и да се обезпечи зелена светлина от Конституционния съвет.
Най-трудното изискване обаче е да се провежда петиция за референдум, която в границите на девет месеца да бъде подписана от 10 на 100 от записаните гласоподаватели.

Ако не се стигне до това, пенсионната промяна може да стане факт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР