Нова вълна родни гурбетчии тръгна към Западна Европа още преди

...
Нова вълна родни гурбетчии тръгна към Западна Европа още преди
Коментари Харесай

Нови гурбетчии в Германия от Родопите разказаха за кошмарния омагьосан кръг на "кибритените кутийки"

Нова вълна родни гурбетчии потегли към Западна Европа още преди първа пролет. Някои към този момент са с дълготраен стаж, други пък занапред се сблъскват с сложното начало.
„ Пресни” гастарбайтери от Източните Родопи са принудени да спят в дребни стаички по хостели и да разделят общи бани и тоалетни с десетки други поради неспособност да си намерят квартири. Родопчани заплащат сред 300 и 500 евро за „ кибритени кутии”, ползвайки даже общи кухненски пространства, разкриха гурбетчии от района, отпътували за Германия, представени от 24rodopi.com.
„ Много е мъчно да се намерят квартири. Искат ни по 3 наема вкупом, както и трудов контракт и документ, че нямаме никакви отговорности към страната. В същото време, с цел да стартираме работа би трябвало да предоставим адресна регистрация. С други думи-без работа няма покрив, без квартира няма прехранване. Омагьосан кръг. Единственият вид е някой да те посрещне и да прекараш няколко месеца в неговата квартира, до момента в който се устроиш. В същото време наемите стартират от 500 лв. и порастват нагоре. Умножено по три съставлява много огромна стартова сума”, разяснява 25-годишният Осман от Кърджали.
Трудното намиране на квартира пък принуждава нашенци да намерят покрив в евтините хостели, които обаче не дават никакви улеснения.Същото е ситуацията и в други страни от Западна Европа. Във Франция да вземем за пример, с изключение на няколко наема отсега нататък и трудов контракт, би трябвало да се откри и поръчител, който несъмнено, е жител на страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР